Op volle toeren

Radson, de Belgische fabriek van de Finse Rettig-groep, houdt stand als producent van paneelradiatoren. Om de hoge loonkosten te counteren, krikt de Limburgse productievestiging haar rentabiliteit op met automatisatie en innovatieve producten.

De Limburgse radiatorfabrikant Radson behoort al een kwarteeuw tot de Finse multinational Rettig, de grootste producent van radiatoren ter wereld. Rettig ICC is een familiale groep met veertien fabrieken in tien landen.

“Vorig jaar produceerden we hier een miljoen radiatoren”, zegt Ron Barten. De Nederlander is sinds twee jaar plantmanager bij Rettig Belgium. “We fabriceren klassieke paneelradiatoren voor klanten in voornamelijk België, Nederland, Frankrijk en Polen. Een van de sterke punten van deze productievestiging is de productie van verticale radiatoren, die maken we exclusief voor heel de groep.”

Geen groeimarkt

Rettig Belgium boekte in 2014 een omzet van meer dan 81 miljoen euro, een daling met 2 procent in vergelijking met 2013. “De radiatormarkt in West-Europa is geen groeimarkt”, bevestigt Olivier Schmitz, sales & marketing director Benelux. Toch spreekt hij over een goed jaar. “De productie draait op volle toeren, er was geen economische werkloosheid voor onze 260 medewerkers.”

Ron Barten kreeg de opdracht in een krimpende markt meer winst te genereren. Geen sinecure in een internationale omgeving die kampt met prijsdruk door overcapaciteit en de concurrentie van lagelonenlanden. “Dat kan alleen door hier heel flexibel de beste kwaliteit te produceren”, stelt Barten. “Er is een duidelijk verschil tussen een radiator die in Polen of Hongarije wordt gemaakt en een die in Zonhoven van de band rolt. Door in te zetten op kwaliteit en innovatie, kunnen wij deze fabriek rechthouden.”

Op de vier productielijnen van de Zonhovense radiatorfabriek worden 3200 productreferenties geproduceerd. “Onze jongste innovatie is de E-Flow-radiator die in mei op de markt komt. In de fabriek zijn nieuwe robots geïnstalleerd om de productie van de nieuwe radiator deze maand op te starten”, zegt Ron Barten. “We gaan een radiator met acht verschillende aansluitingen maken. Voor ons een complex product, maar voor de installateur wordt de montage eenvoudiger. De E-Flow is ook energie-efficiënter. We proberen altijd voorop te lopen in de ratrace.”

Nieuwe cultuur

Een van de benchmarks van Rettig Belgium is de verhouding van de arbeidskosten per ton productie. “De vraag is hoe we de rentabiliteit van deze fabriek kunnen opkrikken zonder sociale onrust te veroorzaken”, zegt Barten. “Onze grootste concurrenten zijn onze zusterbedrijven in Oost-Europa. Daar werkt men voor 7 à 9 euro per uur, in België is dat gemiddeld 42 euro per uur.”

Om dat verschil te overbruggen heeft Ron Barten gewerkt aan een nieuwe arbeidsorganisatie in de fabriek. “We hebben een nieuwe cultuur in de fabriek gebracht. Er wordt gewerkt aan het sneller omstellen van de productielijnen. Lean manufacturing deed zijn intrede. Het is niet langer de baas die alles bepaalt, iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar toekomst in deze fabriek”, duidt Barten. Die omslag lijkt te renderen. De fabriek in Zonhoven klimt op in de rangorde van de Rettig-vestigingen en kreeg een investeringsbudget van 3 miljoen euro los.

Kurt De Cat

“We hebben een nieuwe cultuur in de fabriek gebracht”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content