Op pad met de iPad

e-Trends gaat zelden mee in een hype. Maar een kritische blik op het nieuwe paradepaardje van Apple kunnen we u niet onthouden. Dames en heren, hier is dus de iPad.

Apple-topman Steve Jobs stelde een drietal weken geleden de langverwachte tabletcomputer iPad voor. Dat kon u intussen zowat overal lezen. Maar is zo’n draagbare entertainmentmachine eigenlijk wel nuttig? Nu de iPad-storm wat is gaan liggen, gingen wij op zoek naar het antwoord. De benaming is niet erg origineel. Elektronicafabrikant Fujitsu lanceerde jaren geleden al een eigen iPad, een apparaatje waarmee winkelpersoneel prijzen en voorraden kan checken. Bovendien is het internetadres www.ipad.com al ingenomen door het bedrijf Enero 6. Al zou dit wel eens een goede marketingstunt van Apple zelf kunnen zijn. Enero is Spaans voor januari en in die maand heeft het bedrijf al vaker belangrijk nieuws uitgebracht.

Ergens tussenin

Met de iPad wil Apple de leemte tussen de iPhone en de Macbook invullen, zowel het formaat als de mogelijkheden. Het toestel heeft afmetingen van ongeveer 243 op 190 centimeter, wat overeenkomt met een kleine A4. Hij is 13,4 millimeter dik en weegt zo’n 700 gram. Niet erg zwaar dus, maar wel vrij groot. Met de iPad kan je naar verluidt gemakkelijker en vlotter surfen, mailen, foto’s en video’s bekijken, muziek afspelen, gamen en e-books lezen dan met de iPhone. Het grote verschil met de Macbooks zit hem in de bediening: die gebeurt via de touchscreen. Dankzij de grootte van het scherm is het virtuele toetsenbord zelfs bijna volwaardig te noemen. Je kunt er desnoods ook een iPad Keyboard Dock op aansluiten: een extern klavier én lader tegelijkertijd.

Bij de voorstelling van de iPad viel vooral de HD-kwaliteit van het display in de smaak. Die zorgt voor scherpe beelden, consistente kleuren en een erg brede kijkhoek. Ook de led-achtergrondverlichting is leuk. Het toestel kan overigens zowel in staande als in liggende weergave gebruikt worden. De aanpassing gebeurt – net zoals bij de iPhone – automatisch als het apparaat gedraaid wordt.

Onder de motorkap treffen we de 1 GHz A4 aan, een mobiele chip die Apple zelf ontwikkelde. Het toestel bevat ook twaalf nieuwe programma’s die hiervoor specifiek ontwikkeld werden. Apple heeft zelfs een aangepaste versie van iWork gemaakt: een pakket voor het creëren van documenten, spreadsheets en presentaties. Goed om weten: alle 140.000 applicaties voor de iPhone of iPod werken ook op dit nieuwe apparaat. Bovendien werd een nieuwe ‘software development kit’ geïntroduceerd, waarmee ontwikkelaars nieuwe programma’s kunnen maken voor de iPad.

De moeite waard?

De iPad is dus de grote broer van de iPhone. Maar is de markt wel rijp voor zo’n apparaat? Uit een uitgebreide enquête bleek dat minstens de helft van de ondervraagden het nut er niet meteen van inziet. En hebben de populaire netbooks – de compacte laptops, zeg maar – die plaats trouwens al niet veroverd? Wat bezielde Apple overigens om geen ingebouwde webcam te voorzien? En waarom ondersteunt de internetbrowser geen Flash, een technologie die vandaag door tal van websites gebruikt wordt? Hopelijk wordt er nog een en ander aangepast vóór de officiële aftrap.

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content