Op naar Valhalla

Wint Tiger Woods ook dit jaar het US PGA Championship?

Niet minder dan dertig leden van de European Tour nemen zondag deel aan het US PGA Championship, dat wordt beslecht op het parcours van de Valhalla GC, in Louisville, Kentucky.

Onder de Europeanen die de Amerikaanse dominantie proberen te doorbreken, bevinden zich de Britten Montgomerie, Clarke, Westwood en Faldo. Zij zullen zich ongetwijfeld uit de naad spelen om te stunten tegen Tiger Woods. Een Woods die het toernooi verleden jaar won en dit jaar zowel de Amerikaanse als de Britse Open op zijn naam schreef. De Amerikaan staat zo hoog boven de concurrentie dat nogal wat waarnemers stilaan beginnen te dromen van de absolute krachttoer: een zuivere Grand Slam. Te weten, winst in de Masters, de twee Opens en het US PGA, en dat in een tijdsbestek van twaalf maanden.

Ben Hogan won in 1953 drie van deze toernooien. Voorlopig is hij de enige die dat voor mekaar kreeg. Hij had ze alle vier kunnen winnen als het US PGA Championship niet pas de dag voor de British Open was geëindigd. Een British Open waaraan de Amerikaan toen de voorkeur had gegeven.

Toen Vijay Singh tijdens de lente de Masters won, eindigde Tiger op zes slagen. Maar hij had de eerste dag wel vijf slagen verloren in drie holes. Een kleine ramp die je in zo’n toernooi nooit te boven komt. Maar Tiger kan die tegenslag weer goedmaken als hij het US PGA Championship wint én de volgende Masters. En dat moet kunnen, want de Amerikaan flirt met de perfectie, zoals hij nog maar eens bewees met zijn groot machtsvertoon op Saint-Andrews. Of zoals in Pebble Beach, waar hij gewoon op een andere planeet liep te golfen.

Tiger heeft geen riante marge nodig om te winnen. In 1953 won Hogan zijn toernooien met vier, vijf en zes slagen. In 1960 verloor Arnold Palmer, eerder winnaar van de Masters en de US Open, op Saint-Andrews maar met één slag verschil. En Jack Nicklaus, eerder winnaar van de Masters en de PGA, verloor in 1975 de andere twee toernooien met samen maar drie slagen verschil. Het is dus lang niet zo dat Tiger het onmogelijke voor elkaar moet krijgen. Hij kan veeleer nuchter en sereen vaststellen dat zijn illustere voorgangers inderdaad zeer dicht bij de ultieme golfdroom zijn gekomen.

Eigenlijk is het gewoon een kwestie van timing, wat je ook terugvindt bij atleten tijdens de Olympische Spelen. Om olympisch goud te pakken, moet je geen wereldrecord verbeteren. Het volstaat dat je het toernooi wint. En op dat gebied weet Tiger wel van aanpakken. Afspraak dus – ook via www.pga.com – op het terrein van Valhalla, het paradijs van de Vikings dat in 1981 werd aangelegd door Nicklaus.

john baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content