Op naar een draadloze toekomst

© STEVEN GRAAUWMANS

Om de vijf jaar organiseert Canon een grote tentoonstelling om zijn toekomstvisie en projecten voor te stellen. We’re sorry, de expo is alleen toegankelijk voor pers en businesspartners. Dus ging Trends Style voor u een dosis sciencefiction opsnuiven in La Grande Halle de la Villette in Parijs.

Zo origineel was Barack Obama in 2009 met zijn slogan ‘Yes We Can’ nu ook weer niet. In 2003 werd al de kreet ‘Canon. Yes, You Can’ op de wereld losgelaten. Maar zijn you en we totaal andere personages ? Canon groeit almaar meer naar het wij-idee. Sharen, connecteren. Het concept van The Connected Family past helemaal in dat warme samenhorigheidsgevoel.

De bedrijfsvisie van Canon is duidelijk… als we er even een tolk bij halen. Kyosei ! (spreek uit met een uitlopende ‘eeei’ aan het eind), betekent in het Japans zoveel als ‘samen werken en leven voor het algemeen belang’. En dit niet alleen binnen het bedrijf en zijn talloze activiteiten, het personeel en zelfs de sponsoractiviteiten, nee, het gaat ook over de houding van het merk ten opzichte van de samenleving. Logisch dus dat Canon op een milieubewuste manier in de wereld staat – vanaf de ontwikkeling en de productie over het gebruik van hun producten tot de recyclage ervan. Energie besparen, natuurbehoud, het terugdringen van schadelijke stoffen, het blijken geen loze beloften.

Kyosei! Het betekent: samen werken en leven voor het algemeen belang.

De Canon EXPO 2015 in de Parijse Grande Halle de la Villette beslaat 15.000 m2. Wij hebben welgeteld drie uur om alle nieuwigheden en hun toekomstige projecten te bekijken. ‘The Connected Family’, een soort huis van de toekomst, heeft alles om het u en uw gezinsleden (en vooral de kinderen van uw kinderen) gemakkelijker te maken.

Big Brother is watching you, het schoot onwillekeurig enkele keren door ons hoofd. Bijvoorbeeld, toen we akte namen van hoe via de nieuwe herkenningstechnieken mensen- en autostromen worden geanalyseerd om bijvoorbeeld files te vermijden of aanpassingen door te voeren in stedenbouwkundige patronen door in te spelen op bewegingen in de stad. Los van het Big Brother-gevoel zal dit systeem natuurlijk ook meer privacy garanderen en de veiligheid in steden optimaliseren. Je zou het niet verwachten van een Japanse CEO, maar Fujio Mitarai ging er tijdens zijn uiteenzetting even op in. Hij excuseerde zich alvast voor de snelheidsboetes die in uw bus vallen, te danken aan de haarfijne registratie van uw nummerplaat door een Canon-lens.

The Connected Family.
The Connected Family.© STEVEN GRAAUWMANS

Het goeie ouwe fotoboek, kent u dat nog ? Het is een anachronisme geworden in deze tijden waarin u tijdens uw vakantie, korte citytrip of gewoon in het dagelijkse leven gemakkelijk duizend foto’s per week schiet. Maar wie gaat die ooit allemaal bekijken ? Kiezen is verliezen, zegt het spreekwoord. Maar in de toekomst kunt u die keuze uitbesteden.

Stel : u parkeert uw wagen voor uw huis en hopla, de Canon-systemen schieten in gang. Uw foto’s worden automatisch gedown- en geüpload en op een muur naar uw keuze geprojecteerd, nog voordat u uw jas aan de haak hangt. Dit is Intelligent Imaging for Life. Zet u gezellig met familie of vrienden rond de interactieve touch-screentafel en geniet. Het opslaan, organiseren, bekijken, editen en tonen van foto’s en filmpjes wordt een fluitje van een cent. Leg bijvoorbeeld het kader met de foto’s van uw kinderen die op de kast staat op de supertafel : door gezichtsherkenning verschijnen in een handomdraai alle foto’s en filmpjes rond het kader op de tafel. Verschuif ze, tik ze aan, vergroot ze,… Grootmoeders fotoboek verbleekt bij deze heuse fototafel. Nog eentje ? Leg een voorwerp op de digitale tafel en in een wip ziet u alle foto’s en video’s uit de irista-foto- en filmbibliotheek waarop dat specifieke voorwerp te zien is.

Toekomstmuziek ? Zeker, maar met het Connect Station CS100 kunt u vandaag al aan de slag. Zet uw fototoestel op het apparaat en al uw foto’s verschijnen dadelijk op het scherm. Selecteren, organiseren, even doorsturen via de smart-phoneapplicatie en uw fotoboek Hdbook EZ (spreek uit EaZy) rolt uit de printer bij uw Canon-dealer. Good old paper. Leg al uw techno-logie even opzij en geniet van een boek. Maar … stop, want hoelang gaat dat papier echt nog bestaan ? Let’s connect. De toekomst is digitaal. Ondertussen werken ze bij R&D van Canon aan een apparaat waarop u uw fototoestel kunt zetten om de batterijen op te laden door inductie. Draadlozer kan haast niet.

Intelligent Imaging for Life, de digitale tafel.
Intelligent Imaging for Life, de digitale tafel.© STEVEN GRAAUWMANS

Sensoren zijn een andere dada van Canon. Wat dacht u van een 250 megapixel CMOS-sensor ? In mensentaal : digitale camera’s gebruiken geen lichtgevoelige film maar een sensor die zorgt voor het vastleggen van uw foto’s en video’s. En via die nieuwe supersensor kan je, na optisch en digitaal inzoomen, de naam van de vliegmaatschappij van een vliegtuig op 18 kilometer afstand fotograferen. Bij wijze van voorbeeld – zo heeft u toch al een, welja, beeld van wat we bedoelen.

Maar het kan altijd nog gekker. Of technischer. Op de slapende vulkaan Mauna Kea in Hawaï, op een hoogte van 4139 meter boven de zeespiegel, werd eind 20e eeuw de Subaru-spiegeltelescoop opgeleverd. In 2012 ontwikkelde Canon een ‘ultrabrede prime-focus corrector’ voor de drie ton wegende Hyper Suprime-Cam. Vanwege extreme beperkingen op het vlak van gewicht en afmetingen was het niet mogelijk om meer dan zeven lenzen na elkaar te plaatsen. Daarop ontwikkelde de R&D-afdeling van het merk revolutionaire optische technieken om een nieuw type asferische lenzen te vervaardigen. Deze super-prime-focus corrector heeft het mogelijk gemaakt om het heelal nog verder en gedetailleerder te observeren.

Mogen we het ook gewoon even hebben over een oldskool lens in het gamma ? Om de fotograaf in uzelf wakker te houden of wakker te schudden. De Plastic Fantastic is een klassieke 50 mm-lens, zonder zoom, back to basics, helemaal uit plastic. Maar wat een genot om ermee te fotograferen. De beroemde fotograaf Henri Cartier-Bresson schoot vrijwel zijn hele carrière wereldbeelden met deze lens. De 50 mm op een 35 mm-camera wordt ‘standaard’ genoemd omdat die combinatie het dichtst benadert hoe het menselijke oog de wereld ziet, zonder enige zoomvervorming. Vandaag, met de opkomst van de digitale fotografie en de megazoomlenzen, instagramfilters en photoshopsnufjes is hij wat in het vergeethoekje geraakt. Dus laat die kitlenzen die u bijna gratis meegeleverd krijgt bij uw camera even liggen en ga terug naar de basis.

Mixed Reality in realiteit.
Mixed Reality in realiteit.© STEVEN GRAAUWMANS

Vergeet augmented reality en het scannen van QR-codes met uw smartphone. Op de expo trekt het kraampje met een gehelmde techneut van dienst het meeste volk, niet het minst omdat die helm er behoorlijk spacy uitziet. Een futuristisch geval met vreemde slakachtige tentakels. Het is aanschuiven voor we het ding op onze schedel kunnen zetten. Mixed Reality, MREAL, mengt de echte wereld met de virtuele. Dit lijkt alvast een beetje op wat David Cronenberg in 1999 liet zien in zijn sciencefictionthriller Existenz.

Een techneut draagt een helm, een soort van slak met tentakels. Welkom in de virtuele wereld!

In de auto-industrie is Mixed Reality al realiteit. Voor ons, gewone stervelingen, is het nog even wachten. Dus die helm op en zzzoooeeefff, een nieuwe wereld openbaart zich. De vier stoelen in het kraam worden plots een echte auto met alles erop en eraan. Ik stap in. Het is nog een kwestie van een aantal elektroden op je lijf te plakken om het interieur ook te voelen, denken we. En ja, die helm zit wel wat strak op ons hoofd en we weten dat we hier op een expo rondlopen en dat er een hele rij staat te wachten om die slakkenmuts ook eens te proberen, maar toch : welkom in the virtual world !

Met MREAL is het mogelijk om prototypes te ontwerpen en te visualiseren vanuit elk gezichtspunt. 360 ° rond, links en rechts, onder en boven. Het gaat niet meer alleen over ‘zien’, het gaat over ‘ervaren’. Bovendien kan je met een lijntje glasvezel samen met collega’s aan de andere kant van de wereld in bijvoorbeeld hetzelfde prototype van een wagen stappen om de zaak te bekijken en te bespreken. Eat this, Google Glass !

GOED VOOR DE GEZONDHEID

Iedereen heeft er vandaag de mond van vol en dat is ook te zien aan de stand waar de 3D-prints uit de printer ‘rollen’. Laag per laag ontstaan 3D-objecten in een glazen kooi. Het is nog niet voor vandaag, maar geef het merk nog enkele decennia (als het al zo lang duurt) en bij elk zichzelf respecterend huishouden staat een 3D-printer in de garage. Om bijvoorbeeld een extra krukje uit te printen voor uw kinderen – kunnen ze naar een fijne 3D-animatiefilm kijken, geschoten met een 8 K-camera, waarvoor ze geen kartonnen 3D-brilletje meer hoeven te gebruiken. De door zo’n topcamera gemaakte film, die wij op de expo zien, tart elke verbeelding. 60 beelden per seconde met een resolutie van maar liefst 8000 pixels. 8 K is bijna de limiet van wat het menselijke oog kan zien. De helderheid en de scherpte van de beelden geven u het gevoel werkelijk in de film te stappen. Om echt alles te zien, ligt er een vergrootglas. Dus misschien geen rood-groenbrilletje meer op uw neus, maar wel nog een heuse loep. Of het menselijke oog zou nog moeten worden verbeterd. Nieuwe lenzen om achter ons netvlies te schuiven – we verzinnen maar wat. En zo komen we naadloos bij de medische wereld waarin Canon ook graag een woordje meespreekt.

Op naar een draadloze toekomst
© STEVEN GRAAUWMANS

Radiografie waarbij u wordt blootgesteld aan gevaarlijke röntgenstralen wanneer u een ‘plaat’ of röntgenfoto laat nemen, dat gaat eruit. Het toekomstige prototype van mammografie werkt met foto-akoestische technologie. Via een combinatie van versterkte laserstralen en ultrasonische sensoren maken ze de toekomst veiliger en minder pijnlijk, want met Breast CT hoeft de vrouwenborst niet langer in een vreemdsoortige tang te worden geklemd. Ook bij de tandarts zal het er rustiger toegaan wanneer er foto’s van uw gebit worden genomen. En via de Adaptive Optics Scanning Laser Ophthalmoscope (AO-SLO) zal uw oogarts van de toekomst uw oog op cellulair niveau kunnen scannen om bijvoorbeeld netvliesafwijkingen in een vroeg stadium te ontdekken.

Om maar te zeggen : de toekomst is niet langer voor morgen, de toekomst hangt vandaag al in de lucht. Vooral je kinderen vertellen je dat. Hoe zij reageren als je plots je EOS Canon-kanon bovenhaalt. “Waar heb je dat voor nodig, papa ?” “Wel kindje, dat is om foto’s te maken.” “Foto’s maken ?! Dat doe je toch met een telefoon ?!” “Neen, als je echt mooie foto’s wilt maken, halen we het grote geschut boven. Niet om eruit te zien als een fotograaf, maar om foto’s te maken waar kleur en scherpte voor zich spreken, zonder Instagram-filter.” Voor hoelang nog ? Time will tell.

TEKST & FOTO’S STEVEN GRAAUWMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content