Op maat van de klant

De Fiat Marea Weekend beantwoordt volledig aan de verlangens en behoeften van de kopers in het segment van de ruime middenklassers.

Bij de ontwikkeling van de Fiat Marea, de opvolger van de Tempra, volgden de ontwerpers niet de klassieke methode. Ze voerden een grondige marktanalyse uit naar de verlangens en behoeften van de klanten in het segment van de ruime middenklassers. Daaruit bleek dat de koper zich bij zijn keuze laat leiden door design, prijs, comfort en stevigheid (in volgorde van belangrijkheid). De motor komt pas op nummer 11, de interieurruimte op 14 en het brandstofverbruik op 15. Aan de hand van deze resultaten werd de nieuwe gamma ontworpen. Na 1000 testkilometers met de Weekend Turbodiesel Break moeten wij toegeven dat het opzet geslaagd is.

Inzake design biedt de Marea Weekend een moderne, persoonlijke lijn met een grote spoorbreedte, een agressieve neus, originele lichtblokken voor- en achteraan, een dashboard met gebogen lijnen die aansluiten op het koetswerkdesign en een achterklep die de robuuste look extra in de verf zet. De prijs dekt perfect de lading (605.000 tot 855.000 fr., BTW inbegrepen).

De Weekend is een comfortabele break met een goed zitcomfort, dankzij de verstelbare fauteuils en het in de hoogte regelbare stuurwiel. Er is ruim plaats voor vijf volwassenen. De standaarduitrusting omvat onder meer twee frontale airbags, de elektronische Fiat-codesleutel, derde stoplicht, stuurbekrachtiging, elektrisch bediende ruiten voor- en achteraan, klimaatregeling, hoofdsteunen voor- en achteraan, in twee delen neerklapbare achterbank en audio-installatie met bediening aan het stuur.

Tijdens de test reden wij nogal hard op een slecht wegdek ; zo ondervonden we dat de Marea Weekend zeer stevig gebouwd is. De torsiestijfheid is uitstekend en het rijgedrag zeer stabiel. In het interieur zijn weinig of geen parasietgeluiden te horen. Bij een koude start is de motor nogal lawaaierig, maar dit euvel verdwijnt zodra de normale bedrijfstemperatuur bereikt wordt. Verder is de turbodiesel nauwelijks hoorbaar, tenzij men hem in de hoge toerentallen jaagt maar dat is volkomen nutteloos, want het vlakke motorkoppel zorgt voor een ruim overschot aan trekkracht.

De Fiat Marea Weekend is verkrijgbaar in drie uitrustingsniveaus : SX, ELX en HLX. Er zijn drie benzinemotoren (de 1.6 met 103 pk, de 1.8 met 115 pk, de 2.0 met 147 pk) en twee turbodiesels (100 en 124 pk). De 1.6 benzine (fiscaal vermogen 9 pk) kan gekoppeld worden aan een automatische versnellingsbak. Alle motoren leveren degelijke prestaties. Met zijn veilig weggedrag moet de Marea niet onderdoen voor de concurrentie ; zowel de berlines als de breaks zijn goed voor een flinke portie rijplezier.

PATRICK OP DE BEECK

Fiat Marea Weekend Een ruime, comfortabele en stevig gebouwde break met een interessante prijs-kwaliteitverhouding.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content