OOSTENDE. KUSTHOTELS AAN DE KLAAGMUUR

De grote vakantie zit er bijna op en dat betekent dat de kusthotels de eerste balans opmaken van het afgelopen seizoen. Het oordeel ? Veel te veel zon, veel te veel frigoboxtoeristen, en… te weinig klanten.

In 1960 telde de Belgische kust 47.000 hotelkamers, vandaag zijn er dat nog 18.000. Het aantal hotels is in die 35 jaar gedaald van 1145 naar 391. In Oostende alleen al is het aantal hotels op enkele jaren tijd teruggelopen van 150 naar 65. Zij die achterblijven, brengen hun tijd vooral door met klagen.

Het goede zomerweer en de aantrekkelijke prijzen op buitenlandse costa’s maken dat steeds meer toeristen de Belgische kust de rug toekeren. Wie toch de file en het blokrijden trotseert voor een dagje kust, wapent zich omwille van de prijzen steevast met de alombekende frigobox. De meest fervente kustgangers, die vroeger voor veertien dagen naar de Noordzee afzakten, houden het vandaag liever bij een weekendverblijf. Gevolg : de gemiddelde verblijfsduur in de kusthotels bedraagt momenteel 2,8 nachten. “En dat is veel te weinig om de rendabiliteit van de hotels te garanderen, ” stelt de Gom West-Vlaanderen.

De kusthotels blijken steeds meer het slachtoffer te worden van een veranderend kusttoerisme : dat is, zelfs in de zomer, verschoven van verblijfs- naar weekend- en vooral dagtoerisme. Het weer wordt door die verschuiving een almaar belangrijker faktor. De konsument wil, zeker bij minder schitterend weer, de hoge horecaprijzen niet langer ophoesten. Ook overnachten aan de kust wordt door de konsument als te duur ervaren. Rijkswacht en politie troffen deze zomer rond Oostende nogal wat toeristen aan die de nacht doorbrachten in hun wagen, liever dan te betalen voor een hotelkamer.

De rendabiliteit van de hotels met een gemiddelde grootte van 22 kamers ligt dan ook erg laag : rond de 40 % of zelfs minder. Dat is bijlange niet voldoende om uit de rode cijfers te geraken. Investeren, vooral in kwaliteit, lijkt aangewezen voor de kusthotels. Maar exuberant hoge grondprijzen, de stijgende loonkost en het gebrekkig hotelmanagement maken investeren in de sektor van de kusthotels weinig aantrekkelijk. De Gom verwacht dan ook dat de komende jaren het aantal kusthotels nog zal verminderen.

Oostende en Blankenberge, die samen over zowat de helft van alle hotelkamers aan de kust beschikken, zouden daarvan wel eens de grootste slachtoffers kunnen worden.

DE BELGISCHE KUSTHotels verliezen de strijd tegen de frigoboxtoeristen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content