Oorlogen in beeld
“Een prachtig koffietafelboek voor mensen die houden van fotografie en geschiedenis”, noemt de uitgever Wereld in vlammen. De conflicten in kleur 1914-1945. Het is inderdaad een hebbeding voor mensen die een historische belangstelling koesteren en geen boek om in de kast op te bergen. De titel is misschien wat verwarrend voor liefhebbers van oorlogsboeken, want het is ook de titel van het standaardwerk over de Tweede Wereldoorlog van historicus Andrew Roberts.
Het boek bevat 200 foto’s uit de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, van bekende foto’s uit de periode van de opkomst van het Derde Rijk tot Sovjet-soldaten die de vlag hijsen boven op de Rijksdag in 1945. Daarnaast is er aandacht voor de burgeroorlogen in Spanje, Mexico, Ierland en China, en de koloniale oorlogen in Ethiopië, Palestina en Soedan. De Braziliaanse kunstenares Marina Amaral heeft de zwart-witfoto’s uit die periode bewerkt en ingekleurd. Dat is volgens haar geen exacte wetenschap. Ze omschreef het als een “delicaat technisch proces dat enerzijds nijver historisch onderzoek vergt, maar anderzijds ook nood heeft aan artistieke vrijheid”. Het procedé is dan ook niet te vergelijken met de restauratie van fotografisch materiaal. Het gaat niet om een queeste naar verloren gegane kleuren, maar over de toevoeging van iets geheel nieuws. “Dat gebeurt op basis van feiten en verantwoord giswerk”, stelt ze. “Dat vergt noodzakelijkerwijze interpretatie. De beperkingen daarvan mogen niet worden weggewuifd of vergeten.” Is ze te streng voor zichzelf? De kwaliteit van het eindproduct doet dat sterk vermoeden.
De Britse historicus Dan Jones geeft de personen en de gebeurtenissen nog meer kleur met zijn korte historische beschrijvingen.
De periode die het boek overspant, is vaak een voorwerp van kritiek. Nochtans is de keuze verantwoord. De periode wordt weleens de moderne Dertigjarige Oorlog in Europa genoemd. Generaal Charles de Gaulle gebruikt die term als een van de eersten vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Later zou ook de voormalige Britse premier Winston Churchill in zijn memoires de metafoor van de Dertigjarige Oorlog gebruiken. Het is een term waarover historici de degens kruisen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier