Oorlog in het golf

JAY MONAHAN Onthulde zijn strijdplan tegen de dissidente LIV Series. © Getty Images

Zoals verwacht blijven de bonzen van de Amerikaanse professionele golfsport niet bij de pakken zitten. Er komen vergeldingsmaatregelen tegen de nieuwe LIV Series, de dissidente Tour die wordt gefinancierd met overvloedig Saudisch overheidsgeld en al heel wat topspelers uit de Amerikaanse Tour weglokte. Jay Monahan, de grote baas van de PGA Tour, onthulde vorige week zijn strijdplan. Waarmee hij eigenlijk de oorlog verklaarde aan de LIV Series.

Monahan bevestigde dat de spelers die al zijn gezwicht voor het Saudische geld uitgesloten blijven in het Amerikaanse circuit en ook niet de kans krijgen op hun beslissing terug te komen. Tegelijk kondigde hij vanaf komend seizoen een gevoelige verhoging van het prijzengeld in de PGA Tour aan: in de grootste twintig toernooien zal tussen 15 en 20 miljoen dollar in de prijzenpot zitten. Voor de Amerikaanse golfwereld is dat een primeur. Ondertussen wordt het budget van het Player Impact Program verhoogd van 40 tot 100 miljoen dollar. Dat geld wordt verdeeld onder de twintig spelers die via sociale netwerken en de media het meest in contact komen met het publiek. De kers op de taart: er komt een minimuminkomen voor de profspelers van de Korn Ferry Tour, de Amerikaanse tweede divisie.

Met al die ingrepen wil Monahan enerzijds het imago van de PGA Tour oppoetsen. Anderzijds wil hij een rem zetten op de vlucht van topspelers naar de nieuwe Saudische Tour en zo de beste spelers van de wereld alsnog in zijn kamp houden. De vraag is of die ingrepen zullen volstaan. Amerikaanse sterren als Phil Mickelson, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Patrick Reed en Brooks Koepka hebben ondertussen al gekozen voor de LIV Series, net als heel wat Europese toppers en zelfs de Australiër Cameron Smith, de recente winnaar van The Open.

De afgelopen weken werd druk vergaderd achter de schermen van de internationale golfsport. Rory McIlroy en vooral Tiger Woods willen de PGA Tour helpen om aan de top te blijven en zetten zich persoonlijk in om collega’s die de overstap overwegen alsnog om te praten. De Noord-Ier en de Amerikaan kondigden ondertussen ook al de lancering aan van halfvirtuele toernooien, de Tech-infused Golf League. Daarin zullen toppers uit de PGA Tour het tegen elkaar opnemen op simulatoren of geconnecteerde practices. Het doel van dat initiatief: een nieuw, jong publiek aantrekken dat meer voelt voor een kort en dynamisch spelformat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content