Oorden die u gezien moet hebben (en boeken die u er naartoe gidsen)

Hebt u uw vakantie-bestemming al gekozen? In dit overzicht schuiven we alvast enkele markante reisgidsen naar voren.

Het is al jaren dé geheime tip in kringen van ’s werelds rijksten: het mooiste oord ligt op nauwelijks twee uur vliegen van Los Angeles, op het Mexicaanse schiereiland Baja California. “Las Ventanas al Paraiso roept de sfeer op van het einde van de wereld, ingeklemd tussen zee en woestijn met daarachter de ruw uitgehakte bergen,” schrijft Patricia Schultz in 1000 plekken die je écht gezien moet hebben (Terra, 951 blz., 19,95 euro). Van december tot maart krijgen de bezoekers er nog een attractie bij: dan zakken duizenden grijze en andere walvissen vanuit het poolgebied naar Baja California. In het luxehotel Las Ventanas kan de staf aan iedere gril van de gasten voldoen. Onlangs lekte de prijs voor een weekendverblijf in het naburige hotel Marquis Los Cabos uit: 6,5 miljoen euro. Jawel, maar daar zit dan ook álles in, zelfs een privé-optreden van vrijwel om het even welke popster naar keuze.

In elk land koos reisschrijfster Schultz enkele plaatsen om niet te missen. Voor België zijn dat vooral de Antwerpse kathedraal, het romantische Brugse hotel Die Swaene en de abdij van Orval. Schultz beperkt haar keuze niet tot plaatsen en hotels, ze neemt ook allerhande evenementen op, van een woudtocht op het pad van de koppensnellers op Borneo tot het Shakespeare-festival in Oregon.

Nog meer exquise tips vinden we in Zuid-Afrika – De mooiste reisregio’s en reisroutes (Lannoo, 240 blz., 22,50 euro). Deze nieuwe loot van Lannoo’s Blauwe Reisgidsen stelt veertien regio’s voor. Vervolgens wordt een rondreis uitgestippeld die de hoogtepunten van Zuid-Afrika combineert. De gids koppelt wetenswaardigheden aan praktische info. Dat geldt ook voor de al even vertrouwde Dominicus-serie. Als voorbeeld namen we Oostenrijk (267 blz., 19,75 euro), waarin de hoeveelheid informatie wel schommelt van regio tot regio. Dat probleem wordt beter opgelost in de NellesGids over Spanje – Pyreneeën, Atlantische kust, Midden-Spanje (269 blz., 13,50 euro), een pocket met verrassend veel uitleg en opmerkelijke thematische extraatjes, zoals een dag-per-dag-routeplan voor de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela.

In Frankrijk – Hotels en restaurants (Van Reemst, 480 blz., 29,90 euro) vindt u meer dan 3200 restaurants, geselecteerd en gerangschikt op prijs en kwaliteit. Als telg van de Capitool Reisgidsen valt ook nu de fraaie vormgeving op. Het boek groeit uit tot een geïllustreerde culinaire gids voor de zestien Franse regio’s.

Wilt u met de kinderen een stad bezoeken, kunt u terecht bij de serie Kidskompas (14,95 euro). Naast tips over de leukste attracties, musea en parken, vindt u er historische en alledaagse weetjes op maat van kinderen. We namen de gids over Parijs en over Barcelona (met een uitje naar de Costa Brava en de Costa Dorada) door. Inpakken en wegwezen.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content