OOGGETUIGE OP DE WEG

Ad Van Poppel medewerker Trends

De markt van dashcams groeit. Maar hoe zit het met de legale kant van de camera’s die van op het dashboard van uw wagen filmen wat er gebeurt?

Groeimarkt

“Dit is een groeimarkt”, zegt Tamara Santbergen, head of marketing van MiTAC Europe, over de opkomst van de dashboardcamera of dashcam. Het Benelux-kantoor van het Taiwanese MiTAC is in Asse gevestigd. “West-Europa voglt de trend die overwaait uit Rusland en Azië. We merken dat zowel automobilisten als retailwinkels en verzekeringsmaatschappijen interesse tonen voor de mogelijkheden van dashcams.” In West-Europe is Groot-Brittannië de eerste grote groeimarkt.

Verzekering

Veel verzekeringsmaatschappijen gebruiken de opnames die de dashcams maken. De beelden geven de situatie weer van een incident op de weg en kunnen discussies over de schuldvraag vereenvoudigen. Het Belgische merk Mio positioneert zich sinds de lancering van de eerste Mio Drive Recorder in 2010 als ‘je ooggetuige op de weg’. Andere dashcammerken zijn Garmin, Transcend, Nextbase en Rollei.

Werkwijze

Een dashcam staat altijd aan. De chauffeur kan dus de handen aan het stuur houden. De beelden gaan naar een kleine SD-geheugenkaart. Is die vol, dan worden de oude beelden overschreven door nieuwe beelden. De meeste dashcams zijn uitgerust met een G-sensor, die bij een schok (bijvoorbeeld bij een botsing) de beelden vergrendelt en veilig opslaat. Die beelden kunnen later niet overschreven worden. Er zijn ook toestellen met bewegingssensoren die de camera activeren als een dief of vandaal de auto benadert.

Privacy

Bij het gebruik van de beelden kunnen privacyproblemen rijzen. De camera’s plaatsen en het straatbeeld filmen is in principe legaal. De beelden mogen enkel worden gebruikt voor ‘persoonlijke en huishoudelijke doeleinden’. Zodra de beelden publiek worden gemaakt — via het internet bijvoorbeeld — gelden de verplichtingen van de wet. Worden de beelden gebruikt als bewijsmateriaal voor een aanrijding, dan is er geen sprake van persoonsgegevens, maar van gerechtelijke gegevens. Verwerking daarvan is niet toegestaan, tenzij kan worden aangetoond dat die noodzakelijk is ‘voor het beheer van eigen geschillen’. In dat geval is er een aangifte vereist bij de Privacycommissie.

Prijzen

De prijs van dashcams van Mio varieert van 90 euro voor een basisuitvoering tot 180 euro voor een gesofisticeerder apparaat. De camera’s zijn uitgerust met een glazen lens. Een plastic lens zou door de warmte in de wagen beschadigd kunnen worden . Er bestaan ook combinaties van een gps en een dashcam. De dashcams vinden in ons land vooral via de traditionele retailers een weg naar de klant. Tamara Santbergen schat voor ons land dat 85 procent via fysieke winkels wordt verkocht, en 15 procent online.

AD VAN POPPEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content