“Onze aandelen terug, AUB”
De troebele relatie tussen Delta Lloyd Securities en Unitronics mondt uit in een proces.
Het op Euronext genoteerde bedrijf Unitronics start voor een Israëlische rechtbank een proces tegen Delta Lloyd Securities (ex- Smeets). Dat vernam Trends van een doorgaans goed ingelichte vertrouwenspersoon van deze Israëlische producent van automatiseringstoepassingen voor ondernemingen.
Het botert al een tijd niet tussen de Israëli’s en het Antwerpse huis, dat Unitronics in oktober 1999 naar de beurs bracht. Er is ook een meningsverschil over een aandelentransactie die al dan niet zou hebben moeten plaatsvinden. Unitronics-topman Haim Shani (die we vergeefs trachtten te bereiken) tilt volgens onze bron ook zwaar aan de ronduit negatieve analyses die DLS de wereld instuurt over zijn bedrijf. Volgens hem zou dat alles te maken hebben met het feit dat hij (bijvoorbeeld bij een kapitaalverhoging in februari 2001) een beroep doet op de diensten van Leleux Associated Brokers, en niet meer op DLS.
DLS-managing director Geert Van de Walle: “Onze analisten laten zich niet leiden door commerciële overwegingen. Anders zou hun geloofwaardigheid snel de mist ingaan. Het geschil over die aandelentransactie wordt opgevolgd door onze juridische dienst.”
Een jaar geleden nog werd een analist van (toen) Smeets zwaar onder druk gezet door de directie, nadat hij in een interview met Trends de resultaten, de prognoses van, en de speculaties rond Unitronics zwaar bekritiseerde. Unitronics was toen nog een klant van het beurshuis. De analist nuanceerde de kritiek dan ook na de reprimande van de directie, waarop dit blad besliste zijn niet echt geloofwaardige analyse van Smeets over Unitronics niet op te nemen. Sindsdien is de relatie tussen beide ondernemingen vertroebeld.
Meer fundamenteel is de eis van Unitronics omtrent de aandelen die DLS nog in zijn bezit heeft. Bij de beursintroductie van het bedrijf, in oktober 1999, bleef Smeets een pakket aandelen van het bedrijf in bewaring houden voor rekening van CEO Haim Shani. Die laatste eist dat die worden vrijgegeven. “DLS heeft die aandelen eerst gedumpt om Unitronics te treffen,” klinkt het ongenuanceerd bij de raadgever van Shani. “Toen Unitronics de vrijgave eiste, begon het beurshuis massaal aandelen te kopen om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen.”
Deze bron leidt dit af uit de recente beursbewegingen van Untronics. Het is niet bekend wie verantwoordelijk is voor de enorme stijging in de handel van het aandeel de voorbije dagen (zie grafiek). Van de Walle: “Even serieus blijven. Wij hebben de koers van Unitronics niet gemanipuleerd met die aandelen die we in bewaring hadden. Daar mogen we gewoon niet mee handelen. Als we ons met dat soort praktijken zouden bezighouden, konden we ons boeltje wel dichtdoen. We zullen die aandelen vrijgeven als we het fiat krijgen van de beurscommissie.”
Hans Brockmans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier