Ontnuchterend: Peking neemt cognac dan toch in vizier met taks van 39 procent

© getty

China voert antidumpingmaatregelen in tegen brandewijn uit de Europese Unie. Dat maakt het handelsministerie in Peking dinsdag bekend, te midden van handelspanningen met het blok.

In januari startte China een antidumpingonderzoek naar Europese brandewijn als antwoord op het onderzoek van de EU naar overheidssteun voor Chinese elektrische auto’s. In augustus concludeerde het handelsministerie dat er wel degelijk sprake zou zijn van dumping van Europese brandewijn op de Chinese markt, maar het zag voorlopig af van invoerheffingen.

Nu neemt Peking alsnog maatregelen. Invoerders moeten vanaf vrijdag op brandewijn een waarborg tot 39 procent van de waarde betalen. Die moet dienen om mogelijke toekomstige invoerheffingen retroactief te kunnen afschrijven.

Het lijkt te gaan om een directe reactie op het groen licht dat de lidstaten van de EU vrijdag hebben gegeven voor de invoering van bijkomende heffingen op de import van elektrische auto’s uit China, ondanks weerstand van onder andere Duitsland. De Europese Commissie wil vijf jaar lang extra heffingen van 7,8 tot 35,3 procent opleggen op de invoer van Chinese elektrische voertuigen, boven op de standaardheffing van 10 procent.

Franse cognac

Dat China reageert door brandewijn in het vizier te nemen, is geen toeval. De maatregel heeft vooral betrekking op Franse cognac: die is goed voor zowat 95 procent van Chinese invoer van Europese brandewijn en de export naar China vertegenwoordigt ongeveer een kwart van de Franse uitvoer van cognac. Frankrijk – met de autobouwers Renault en Stellantis – was een van de trekkers van het Europese onderzoek naar goedkope Chinese elektrische auto’s.

China beschuldigt de EU van protectionisme en dreigt ook met verdere tegenmaatregelen: dit jaar opende het land ook al antidumpingonderzoeken naar varkensvlees en zuivelproducten uit de EU. Zowel Peking als de Europese Commissie hebben benadrukt nog altijd te hopen op een onderhandelde oplossing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content