Luierproducent Ontex schrapt bijna helft van banen in België, vakbond spreekt van ‘verrassend zware ingreep’

Ontex-medewerker | Foto: Belga

Luierproducent Ontex wil bijna de helft van de banen in België schrappen. Dat heeft het bedrijf donderdag aangekondigd. Concreet staan er 489 banen op het spel in de fabrieken in Eeklo en Buggenhout. De productie die daar verdwijnt, zal verplaatst worden naar andere Ontex-fabrieken in Europa.

Het gaat om de op een na grootste intentieverklaring van collectief ontslag dit jaar, na die bij busbouwer Van Hool in Koningshooikt in maart. Vlaams minister van Werk Jo Brouns heeft al een gesprek met de directie en vakbonden bij Ontex aangekondigd.

Lees verder onder de video

Sluiting in Eeklo, omvorming in Buggenhout

De directie kondigde tijdens bijzondere ondernemingsraden “de intentie aan om de Belgische productie- en distributieactiviteiten te herstructureren”.

Volgens de plannen zou de productievestiging in Eeklo de deuren sluiten. Daarbij zouden alle 349 productiegerelateerde jobs verdwijnen. Daarnaast wil Ontex de site in Buggenhout omvormen tot “expertisecentrum voor onderzoek, ontwikkeling en productie van producten voor medium en zware incontinentiezorg”. Daar staan 140 van de 528 banen op de tocht. Er wordt ook 40 miljoen euro aan investeringen beloofd.

Als de plannen doorgaan zoals aangekondigd, zouden er nog 569 banen van de ruim 1000 banen overblijven in Buggenhout en in het hoofdkantoor in Aalst. In de herstructurering is geen sprake van het hoofdkwartier. Wereldwijd stelt Ontex 9.000 mensen tewerk in 21 landen.

Ontex-directie: ‘Kostenefficiëntie’

Volgens Ontex vormt de aangekondigde herstructurering “een essentieel strategisch initiatief met als doel om de operationele kostenefficiëntie van Ontex in heel Europa te versterken”. De productie die uit Eeklo en Buggenhout verdwijnt, wil Ontex verplaatsen naar andere fabrieken in Europa.

“We erkennen dat dit een moeilijke aankondiging is voor onze medewerkers in Eeklo en Buggenhout en hun gezinnen”, zegt Ontex-humanresourcesmanager Jonas Deroo in een persbericht. “Gedurende het hele proces streven we ook naar een constructieve en respectvolle dialoog met onze sociale partners en, als de intentie van de herstructurering zou worden bevestigd, verwachten we passende begeleidende maatregelen te kunnen vinden in het belang van alle betrokken werknemers.”

Sociale onrust bij Ontex

Bij Ontex komt het nieuws niet volledig onverwacht. De voorbije jaren kwam de luierfabrikant enkele keren in het nieuws naar aanleiding van sociale onrust. “Het was herstructurering na herstructurering na herstructurering”, zegt vakbondsman Carl De Clercq van de christelijke vakbond ACV. “Bij Ontex stopt het nooit. Maar deze keer is het wel een héél zware ingreep.”

In de Buggenhoutse afdeling van Ontex stonden eind vorig jaar al eens 23 arbeidsplaatsen op de helling in de weekendploeg. “Dat is afgerond met de afspraak dat iedereen mocht blijven omdat er een grote meerjarenbestelling was van een belangrijke klant”, herinnert De Clercq zich. “Nu zijn we enkele maanden verder en komt deze ingreep. Dat vind ik vreemd. In die zin is het verrassend. En zeker deze omvang, ja.”

Trends had in maart nog een uitgebreid gesprek met Ontex-CEO Gustavo Calvo Paz. Lees het hier of lees hieronder verder.

“We zien volledige productielijnen verdwijnen”, zegt De Clercq. “Er komen er ook drie volledig nieuwe. Maar we blijven met heel veel vragen. Er is enkel een communicatie van de directie.” De Clercq spreekt van verslagenheid bij het personeel, dat vanaf donderdag over de plannen geïnformeerd wordt. 

ACV, na de recente sociale verkiezingen nog steeds de grootste vakbond, roept voorlopig niet op tot actie in de getroffen vestigingen. Er komt sociaal overleg om het aantal ontslagen terug te dringen of ontslagvergoedingen te bekomen voor getroffen personeel. De procedure van de wet-Renault is opgestart.

“Er zal vrij snel een informatie- en consultatieronde komen”, zegt De Clercq. “Dat betekent dat we bijkomende informatie kunnen vragen. Over wat er zal gebeuren, welke machines gaan verdwijnen en waar de productie naartoe gaat. Maar ook dat we alternatieven kunnen voorstellen. Na die fase komt de tweede fase en dat is onderhandelen over een sociaal akkoord.”

Jo Brouns: ‘Overleg alle kansen geven’

Uittredend Vlaams minister van Werk Jo Brouns roept op om het sociaal overleg bij Ontex “alle kansen te geven”. De minister heeft eerstdaags een gesprek met de directie en vakbonden bij de luierproducent. “Uit het overleg zal concreet moeten blijken wat de impact van deze beslissing is en of er nog andere alternatieven voorhanden zijn.”

Tegelijkertijd heeft Brouns VDAB Oost-Vlaanderen de opdracht gegeven zich voor te bereiden op de begeleiding van de getroffen werknemers. “Hoe zwaar de boodschap vandaag ook is, we moeten ontslag zien als een doorstartmogelijkheid naar nieuwe kansen.”

Ontslagnemend premier Alexander De Croo zegt op X dat de federale regering met de Vlaamse regering overlegt om te sociale impact van de herstructurering zo klein mogelijk te houden.

Grootste aankondiging collectief ontslag dit jaar na Van Hool

De aankondiging van Ontex is de op een na grootste intentieverklaring van collectief ontslag dit jaar in ons land, na die bij busbouwer Van Hool in maart.

Bij Van Hool werd in maart een “herstelplan” aangekondigd met een intentie tot collectief ontslag voor ongeveer 1.100 medewerkers. Het collectief ontslag werd uiteindelijk niet bevestigd, omdat Van Hool nadien failliet ging en alle werknemers (zowat 2.400) hun job verloren.

De aankondiging bij Ontex is nog net groter dan de intentie tot collectief ontslag die in februari werd aangekondigd bij chocoladeproducent Barry Callebaut. Die had betrekking op 479 jobs, volgens cijfers van de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

En woensdag was er nog een grote aankondiging bij koerierbedrijf FedEx, die 385 banen wil schrappen op Brucargo, de vrachtafdeling van Brussels Airport.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content