Onrust in Frankrijk: Londen onttroont Parijs als grootste beurs van Europa

Demonstratie tegen extreemrechts in Parijs, 15 juni 2024.
Demonstratie tegen extreemrechts in Parijs, 15 juni 2024. © Getty Images
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

De beurs van Londen is opnieuw de grootste aandelenmarkt van Europa. Ze herovert die titel op de beurs van Parijs, na de recente politieke onrust in Frankrijk. Dat berekende persagentschap Bloomberg.

Minder dan twee jaar geleden, onder meer door de impact van de brexit, had de Franse beurs de Britse beurs ingehaald als grootste Europese aandelenmarkt. Maar die titel keert nu dus terug naar Londen, na de onverwachte aankondiging vorige week van de Franse president Emmanuel Macron om het parlement te ontbinden en vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

Onrust in Frankrijk

Macron deed dat na de klinkende overwinning van de extreemrechtse partij Rassemblement National (RN) bij de Europese verkiezingen. De aankondiging leidt tot flink wat zenuwachtigheid op de financiële markten en de beurzen en de vrees dat extremen aan de macht komen. De Franse banken Société Générale, Crédit Agricole en BNP Paribas, die veel Franse staatsleningen bezitten, zakten vorige week ruim 10 procent. In totaal zagen de Franse bedrijven afgelopen week zo’n 240 miljard euro aan beurswaarde verdampen.

De aandelen in Frankrijk zijn volgens berekeningen van Bloomberg gezamenlijk nog zowat 2.900 miljard euro waard, terwijl de totale waarde van de Britse beursgenoteerde bedrijven zowat 3.000 miljard euro bedraagt. Op wereldwijde schaal is de Londense beurs de op vijf na grootste.

Vrees voor ontsporing Franse economie

De Franse werkgeversorganisatie Afep waarschuwt maandag ook voor een ontsporing van de Franse economie na de vervroegde parlementsverkiezingen. Het roept op tot budgettaire verantwoordelijkheid.

Afep is de spreekbuis van de 117 grootste bedrijven van Frankrijk, en vertegenwoordigt multinationals als Danone, TotalEnergies, Dassault en Michelin. Het gebeurt niet zo vaak dat de organisatie zich uitspreekt over politieke kwesties. 

De werkgeversorganisatie noemde bij de waarschuwing geen partijen bij naam, maar wees op het belang van stabiliteit en de nood aan vertrouwen bij ondernemers. 

De vervroegde parlementsverkiezingen in Frankrijk komen er al snel aan, op 30 juni en 7 juli. Aan de linkerzijde is er een coalitie van linkse partijen opgestaan, en aan de rechterzijde is er het succes van het Rassemblement National.

Dreigt een Franse schuldencrisis? Lees hieronder ook een analyse van Alain Mouton

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content