Onderzoekster maakt onverzadigd vet smeerbaar

© Getty Images/Onoky

Met Sterolife, een nieuw onverzadigd vet, hoopt KU Leuven-onderzoekster Eva Daels duurzame, cholesterolverlagende voedingsproducten te ontwikkelen. In de strijd tegen hoge cholesterol zijn margarines al decennia een populair hulpmiddel. Dat komt doordat ze grotendeels uit onverzadigde vetten bestaan. Het probleem is dat die bij kamertemperatuur meestal vloeibaar zijn, terwijl boter en kokosvet een vaste vorm aannemen. Daarom worden vetten toegevoegd om onverzadigde vetten smeerbaar te maken.

Sterolife is gemaakt van plantensterolen. Die stoffen zitten in kleine hoeveelheden in groenten, fruit, noten en granen. “Ons product is een geur- en kleurloos vast vet”, zegt Eva Daels van de onderzoeksgroep Food & Lipids. “Het kan het verzadigdvetgehalte van producten reduceren, zonder dat ze inboeten aan kwaliteit en textuur.”

Plantensterolen worden al gebruikt in de voedingsindustrie. Zo zitten ze al in bepaalde cholesterolverlagende margarines. De onderzoekers hebben een innovatiemandaat van Vlaio gekregen om het nieuwe vet verder te testen en te ontwikkelen. Het doel is in de voedingsindustrie toepassingen te vinden voor Sterolife. Er zijn naar verluidt al contacten gelegd met diverse producenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content