Onderzoek naar vastgoedtycoon uit Charleroi
Er rijzen steeds meer vragen rond het vastgoedimperium van Robert Wagner uit Charleroi.
In haar jongste editie bericht ons Franstalige zusterblad Le Vif L’Express over een onderzoek door het parket in Charleroi. Het onderzoek zou zich toespitsen op valsheid in geschrifte, frauduleuze pogingen en de onttrekking van financiële vaste activa aan een bedrijf ten voordele van de familie Wagner.
Robert Wagner (60) is een machtig man in Charleroi. Hij is nauw bevriend met de voormalige Waalse minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe (PS). In eigen streek bouwde de familie Wagner een vastgoedimperium uit. Een groot deel van dat vastgoed noteert op de beurs, via de bevak Warehouses Estates Belgium (WEB). Een van de bekendste eigendommen is het vastgoed van City Nord, een winkelcentrum bij Charleroi.
Er worden steeds meer vragen gesteld rond de activiteiten van de bevak en de greep van de familie Wagner op het vehikel. Het systeem dat Le Vif L’Express ontrafelde, is ogenschijnlijk eenvoudig. Via private vennootschappen kocht de familie Wagner vastgoed tegen een goedkope prijs. Bijvoorbeeld in de buurt van het winkelcentrum City Nord. Het vastgoed werd vervolgens omgebouwd tot winkelpanden, die verhuurd werden aan ketens. Het vastgoed had inmiddels een meerwaarde verkregen. Dat was het moment om het vastgoed, dat in de private vennootschap stak, te verkopen aan de bevak WEB – uiteraard na een schattingsverslag door een erkende expert.
Een aantal onafhankelijke bestuurders vond dit soort praktijken niet zo fraai en nam ontslag. In zijn jongste nummer maakt Le Vif L’Express melding van een antidatering van een document in een vennootschap, waardoor de familie Wagner alsnog een fikse meerwaarde zou hebben opgestreken. De vastgoedvennootschap Imobec, een 100 % dochter van de familie Wagner, werd op 22 mei 2002 gekocht door de vastgoedvennootschap Société Wallonne à Portefeuille. Deze bracht op haar beurt Imobec in september 2004 in bij Warehouses Estates Belgium.
Op die transactie werd een meerwaarde geboekt. De familie Wagner wou echter zeker zijn dat de meerwaarde voor een groot stuk naar Imobec zou vloeien. Daarom werd een speciale bijlage gemaakt, die volgens Le Vif L’Express geantidateerd zou zijn op 22 mei 2002. De dag dus van de verkoop van Imobec aan Société Wallonne à Portefeuille. In die bijlage wordt gemeld dat de oorspronkelijke aandeelhouders van Imobec (de familie Wagner) recht hebben op een fiks deel van de meerwaarde, indien de vennootschap aan een bevak wordt verkocht.
De fiscale inspectie onderzocht de zaak. Getuigen zouden al hebben gemeld dat de bijlage in de lente van 2004 werd opgemaakt. Aan de fiscus zou de familie Wagner al 7,5 miljoen euro verschuldigde belastingen hebben betaald. Het parket voert nog een strafrechtelijk onderzoek rond de zaak.
Le Vif L’Express/W.R.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier