Ondertussen op reis…

Spectrum, 408 blz., 19,75 euro.

Lannoo, 256 blz., 29,95 euro.

National Geographic, 320 blz., 39,95 euro.

Veltman, 300 blz., 39,95 euro.

Atlas, 348 blz., 22,50 euro.

Nijgh & Van Ditmar, 321 blz., 19,90 euro.

Byblos, 317 blz., 22 euro.

Davidsfonds, 174 blz., 42 euro.

De wereld volgens Jim Rogers

“Om echt je slag te slaan, moet je ergens heen gaan als daar de wanhoop het grootst is. In Ierland wordt weinig gewanhoopt.” Zo zag Jim Rogers in dat hij te laat was om zaken te doen in Dublin. Niet getreurd, fortuin maakte hij al door samen met George Soros het Quantum Fund op te richten. Op zijn 37ste stopte hij met werken, al werd hij later wel nog hoogleraar aan ColombiaUniversity. De jongste jaren reist hij de wereld rond, eerst met de motor (waarover hij zijn bestseller Investment Biker schreef), nu pauzeert hij na een tocht door 116 landen met de wagen. Naast de avonturen (van hilarisch tot levensgevaarlijk – Indiana Jones lijkt niet ver uit de buurt), geeft Rogers beleggingstips en waagt hij zich aan enkele boude voorspellingen: de euro wordt een mislukking, India zal uiteenvallen in verschillende landen en in Angola zijn fortuinen te verdienen.

HIP Hotels Beach

The Lugger, verborgen in een inham aan de zuidkust van Cornwall, was ooit een schuilplaats van smokkelaars. Vandaag is het een karaktervol luxueus vakantieoord – waardoor het perfect past in de hotelboeken die Herbert Ypma al een tijdlang uitgeeft. In zijn jongste editie zocht hij de highly individual places (zeg maar HIP-hotels) langs de stranden in zes continenten. Diverse stijlen komen aan bod, de rode draad wordt gevormd door authenticiteit en comfort. Kan een hotel persoonlijkheid bezitten? Je gelooft het alleszins als je wegdroomt in dit boek.

Extreme aarde

Overleven in de kurkdroge koele Atacama-woestijn in Chili, klimmen in een berucht lawinegebied in de Rocky Mountains, duiken in het 137 meter diepe Blue Hole in Belize. Dergelijke strapatsen worden met National Geographic-precisie opgetekend en met indrukwekkende foto’s in beeld gebracht door een plejade van avonturiers als zuidpoolreiziger Ranulph Fiennes. Ze archiveren de mooiste en gevaarlijkste plekken ter wereld. Om van te huiveren – of naar te verlangen.

Duikatlas van de wereld

Duiker-klimmer Jack Jackson en zeebioloog Charles Anderson wijzen de beste, gevaarlijkste en spectaculairste duikplaatsen ter wereld aan. Verhalen, kaarten en verrukkelijke foto’s verleiden de liefhebbers. Ook de aanwezigheid van nieuwsgierige mensenhaaien en scholen barracuda’s wordt vermeld. Een gewaarschuwde duiker…

Storm

Berucht werd de Britse gentleman-avonturier Redmond O’Hanlon met zijn beproevingen in de regenwouden van Borneo, de Amazone en Congo. Nu hield hij het evenwel dicht bij huis: hij ging aan boord van een vissersboot die de wateren rond de Shetlandeilanden doorkruist. Maar ook nu groeit de reis uit tot een beproeving, die tot in de kleinste, goorste en schokkendste details beschreven wordt. Komt ervan als je meegaat met een visser die zijn schuld van twee miljoen pond moet aflossen en het zich dus niet kan veroorloven om aan de kade te blijven als de januaristormen de zee teisteren. O’Hanlon blijft de meest begenadigde auteur van waanzinnige avonturen – nu ook dicht bij de eigen deur.

Het spoor bijster

In 1997 vertrok Londenaar Mark Jeffrey naar een zuidpoolbasis om er tweeënhalf jaar te werken als meteoroloog. Hij belandde er in een naargeestige, vijandige sfeer. Een uitje tijdens een weekend ontaardde door een abrupte weersomslag bovendien in een hallucinante overlevingsstrijd, wanneer hij met een collega afgesneden geraakt van alles en iedereen.

De weg naar Olympus

Tony Perrottet treedt in de voetsporen van de oude Romeinen en Grieken op zoek naar sporen van het antieke toerisme langs de Middellandse Zee. Hij ontdekt onder meer dat de toerist die de Olympische Spelen in het oude Griekenland bezocht, net zo op zijn hoede moest zijn voor woekerende taxichauffeurs als de hedendaagse bezoeker van Athene. Geslaagd mozaïek van historische schets en actueel reisboek.

Het Verdronken Land

Natte schraallanden, drassige weiden, overstoven zeedijken, geulen, slikken en zandplaten – dit klinkt vertrouwd. Toch nemen Chiel Jacobusse en fotograaf Misjel Decleer ons mee de grens over, naar het Verdronken Land van Saeftinghe en de Westerschelde, naar het oerlandschap van de Lage Landen. Een grandioze, kritische, winderige, zilte verkenning met oog voor fauna en flora, maar ook voor de dorpen en steden.

Luc De Decker, Jan Lodewyckx, Ben van Gils

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content