ONDERNEMERS VOOR AFRIKAANSE ONDERNEMERS
Umicore en Special Fruit wonnen vorige week ex aequo de eerste Ondernemers voor Ondernemers Trofee.
Nieuwe prijs
Het ondernemersplatform Ondernemers voor Ondernemers (OvO) bestaat al sinds 2000 en riep dit jaar de prijs in het leven, onder meer om bekender te worden. De organisatie bevordert duurzaam ondernemerschap in ontwikkelingslanden. De tientallen Belgische bedrijven die lid zijn van de vzw deden in 2013 voor 778.217 euro aan bedrijfsgiften waarmee, meestal in samenwerking met ngo’s, 52 projecten werden opgezet. 52 procent van die giften ging naar 34 Afrikaanse projecten, waaronder 14 in Congo. Er waren ook negen projecten in Azië, zeven in Latijns-Amerika en eentje in België. Daarnaast haalt de organisatie vooral inkomsten uit lidgeld van de bedrijven (148.250 euro) en krijgt ze 18.605 euro subsidie.
Special Fruit
Special Fruit, een Kempense in- en uitvoerder van exotisch fruit, bessen en speciale groenten, gooide in 2010 zijn strategie om: duurzaam ondernemen werd het hart. Zo wilde het bedrijf het verschil maken in de markt. Het familiebedrijf wordt daar nu voor beloond met de OvO-trofee. Special Fruit werkt zo veel mogelijk samen met duurzame leveranciers en zette — vaak zonder ngo als tussenpersoon — projecten op voor fruitboeren in Afrika, Amerika en Azië.
Ethiopië, Kenia en Tanzania
Het bedrijf uit Meer, dat 131 miljoen euro omzet haalde in 2013 en 150 vaste medewerkers heeft in België, initieerde projecten om Ethiopische peulen- en minimaïstelers te helpen toegang te krijgen tot de Europese retailmarkt. Het helpt ook Tanzaniaanse en Keniaanse boeren die avocado’s en passiefruit telen met zaken als voedselveiligheid, kwaliteit en zeetransport. Deze aanpak stimuleert het ondernemerschap bij de boeren, vond de jury.
Umicore
Juryvoorzitster Geertrui Windels-Van Rompuy bekroonde samen met Special Fruit ook de materiaaltechnologiegroep Umicore voor zijn inspanningen om de wereldwijde ICT-afvalberg te verkleinen. De Belgische groep — 9,8 miljard euro omzet in 2013 en 14.200 werknemers wereldwijd — werkt samen met de ngo WorldLoop, een zusterorganisatie van de Belgische ngo Close The Gap, die tweedehandse computers van bedrijven doneert aan projecten in ontwikkelingslanden (foto). “WorldLoop zorgt ervoor dat deze computers, zodra ze verouderd zijn, ter plaatse op een duurzame manier worden ontmanteld”, zegt Luc Gellens, senior VP recycling bij Umicore.
Zakenkans
Umicore ziet de samenwerking met WordLoop als tweerichtingsverkeer. De beursgenoteerde groep leert Afrikaanse ondernemers hoe ze elektronisch schroot ter plekke kunnen verwerken en koopt het restafval op. “Zo wordt het ook een bevoorradingsbron voor ons”, zegt Luc Gellens. “In een à twee jaar hebben we 50 ton printplaten gekocht van WorldLoop, waarvan de helft al is verwerkt.” Het past ook bij de circulaire economie waarnaar Umicore streeft: de computers die het aan Close The Gap geeft, worden aan het eind van hun leven een grondstof voor nieuwe producten van het bedrijf.
BENNY DEBRUYNE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier