Ondernemer uit Sint-Niklaas spilfiguur in wereldwijde watercampagne
Op 23 februari 2005 bestaat Rotary International 100 jaar. Prompt lanceert de serviceclub een ambitieuze campagne om het drinkwaterprobleem wereldwijd aan te pakken. Spilfiguur is de Vlaamse ondernemer Jan-Lodewijk Dujardin.
Samen met twee Rotary-leden uit Toronto en Milaan, stippelt Jan-Lodewijk Dujardin de strategie uit van de nieuwe wereldwijde Rotary-campagne over de drinkwaterproblematiek. De gedelegeerd bestuurder van Dumo uit Sint-Niklaas, een distributeur van olieverstuivers, is de nummer twee van de Water Resource Task Force van Rotary International. Al in 1977 vroeg de voorzitter van Delavan – zijn toenmalige werkgever, de Amerikaanse producent van olieverstuivers (in 1999 overgenomen door Goodrich) – of hij lid van de serviceclub wilde worden. Goed voor het netwerk. Maar de gedreven ondernemer wilde meer. In 2001 benoemde de organisatie hem tot gouverneur van district 2170 (Antwerpen, Brabant, Namen en een deel van Oost-Vlaanderen).
De werkwijze: een massa kleine projecten
Zo’n 1,1 miljard mensen heeft vandaag geen toegang tot drinkwater. Zo’n 2,4 van de 7 miljard mensen heeft geen sanitaire voorzieningen. Volgens de Verenigde Naties sterven elke dag 6000 kinderen door uitdroging en watergebonden ziektes. “We willen daar structurele verbeteringen in brengen,” kondigt Dujardin aan. “Traditioneel werken onze leden kleinschalige initiatieven uit. Dankzij het netwerk van meer dan 31.000 clubs maken vele kleintjes groot.”
In België voert Rotary al waterprojecten uit. “Vlamingen steken graag de handen uit de mouwen,” vertelt de pas gepensioneerde Ludo Feyen, de nieuwe gouverneur van Rotary in Oost-België. “We werken ook zo, dat er geen donorgeld verloren gaat aan administratieve kosten.” Twee maanden geleden vloog de voormalige directeur van General Office Maintenance en gedelegeerd bestuurder van Domus Nitida (nu Arcadis Belgium) op eigen kosten naar Kenia om 80 bedden van Hospitaal zonder Grenzen te overhandigen aan een ziekenhuis.
Ludo Feyen: “We zullen in Oost-Afrika 25 waterputten boren en filters op basis van zonne-energie plaatsen. Wij zijn geen tafelspringers zoals dokter Beaucourt, maar trachten in alle stilte op het veld iets aan de ellende te doen.” Daarnaast steunde de lokale serviceclub uit Hoogstraten de afgelopen jaren het opvangcentrum voor kindsoldaten van ex-journaliste Els De Temmerman in Oeganda met een gift van 35.000 dollar.
De ambitie: tegen 2015 iedereen drinkwater bezorgen
Rotary wil meehelpen om tegen 2015 de hele wereld drinkwater te bezorgen, zoals Unesco oproept. “Haalbaar als er een goede samenwerking totstandkomt tussen overheid, bedrijfsleven en NGO’s,” vindt Dujardin. Hij onderhandelt met de Europese Investeringsbank, die kredieten tegen uitzonderlijke voorwaarden kan verlenen en contact heeft met zowat alle regeringskringen. “Ik leg ook contacten met humanitaire organisaties om samen projecten uit te werken. Rotary is namelijk veel meer dan een loutere fundraiser.”
De Vlaamse Rotary-topman betreurt de recente 11.11.11-campagne tegen de privatisering van drinkwater. Dujardin: “Het is goed dat de NGO voor dit basisrecht van de mens opkomt. Maar hun boodschap is bij vele mensen in het verkeerde keelgat geschoten. De ondernemingen leveren wél een substantiële bijdrage aan de oplossing van het waterprobleem. Zo steunde de Duitse kranenproducent Grohe met 25.000 euro een project van Protos (de Vlaamse ontwikkelingshulporganisatie, die ijvert voor een rechtvaardige en duurzame watervoorziening) in Ecuador. Ook publiek-private samenwerking onder auspiciën van de Wereldbank leveren hun vruchten op. Gratis waterputten, zoals vele ontwikkelingshulporganisaties ter beschikking stellen, biedt dan weer geen structurele oplossing, maar werkt verspilling in de hand.”
Eric Pompen
“We werken zo, dat er geen donorgeld verloren gaat aan administratieve kosten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier