Omzet grootste Europese webwinkels daalt door opkomende Chinese concurrentie

Temu is allowing Americans to ''shop like a billionaire'' in Suqian, Jiangsu Province, China, on February 17, 2024. (Photo Illustration by Costfoto/NurPhoto via Getty Images)

De omzet van de 500 populairste Europese webwinkels is vorig jaar met 18 procent gedaald tot 50 miljard euro. Die daling is een gevolg van een instabiele macro-economische omgeving, logistieke uitdagingen en hevige concurrentie van Amerikaanse en vooral Chinese merken. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport van Cross-Border Commerce Europe, een platform dat e-commerce in Europa stimuleert.

Europese e-commercebedrijven verliezen terrein, nu Chinese retailers de markt bestormen. Ze zijn volgens het webhandelplatform onvoldoende in staat om de schaal en wendbaarheid van de opkomende Chinese reuzen, zoals Shein en Temu, te evenaren. In de strijd tegen agressieve prijzen en een overweldigend aanbod raadt het platform Europese bedrijven aan prioriteit te geven aan kwaliteit, betrouwbare levertijden, maatschappelijke betrokkenheid en lokale diensten.

De invloed van de Chinese modewebwinkel Shein is vooral groot op Inditex (Zara) en H&M, al houden die grote kledingbedrijven stand. Ook de impact van zogeheten ‘social commerce’ met shops op socialemediaplatformen TikTok en Instagram is groot. Cross-Border Commerce Europe noemt het fenomeen “de belangrijkste marktverstoring sinds de komst van het internet”. “Het is noodzakelijk voor Europese verkopers om social commerce te omarmen om con­cur­ren­tieel te blijven”, klinkt het.

Ikea koploper

Alle Europese webwinkels behaalden 107 miljard euro aan grensoverschrijdende omzet, terwijl de rechtstreekse online verkoop (B2C) aan omzet voor goederen in Europa met 13 procent steeg tot 741 miljard euro. In de zesde editie van het rapport blijft meubelketen Ikea de koploper, gevolgd door Zalando. H&M, Lego en Zara vervolledigen de top vijf.

De ‘cross-border’ verkoop van het Verenigd Koninkrijk is vorig jaar gedaald tot een historisch dieptepunt van 27,5 miljard euro. Het VK worstelt met brexit-gerelateerde btw-regels, invoerrechten en logistieke complexiteit. Duitsland heeft het Verenigd Koninkrijk dan ook voorbijgestoken als grootste ‘cross-border’ markt in Europa (43 miljard euro).

Het rapport werd ondersteund door pakjesleverancier FedEx Express en Poste Italiane.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content