Ommekeer bij Super GB Partner?
Het moederbedrijf Carrefour aarzelt, maar bij de winkels van Super GB Partner stijgen de omzet en de rentabiliteit.
De zelfstandige winkeliers die aangesloten zijn bij Super GB Partner boeren goed. Dat in tegenstelling tot moederbedrijf Carrefour, dat de datum van rentabiliteit van haar Belgische filialen tot 2003 à 2004 moet opschuiven. Tot die conclusie komt Chris Opdebeeck van het Antwerpse onderzoeksbureau voor de distributie Marketing Map.
Super GB Partner heeft zijn portefeuille van zelfstandige winkeliers fors gezuiverd. Vijf jaar geleden werden de 284 Unic-winkels en de 184 Nopri’s voor de keuze geplaatst: overstappen naar het nieuwe uithangbord Super GB Partner, of niet. Zowat 150 winkels haakten af, waardoor de groep nu nog 316 zelfstandige winkels telt. De overstappers hadden gelijk, blijkt nu. “In het verleden scoorden de zelfstandige GB-winkels stelselmatig slecht qua rentabiliteit,” aldus Opdebeeck. “De vijftig Unics en Nopri’s die als eerste Super GB Partner zijn geworden, benaderen nu al de cijfers van Proxy Delhaize, de primus van de zelfstandige winkels.”
De verklaring voor dit fenomeen ligt onder andere bij de personeelskosten. In 1997 hapten die 10,6% weg uit het omzetcijfer van de Super GB Partner winkels, in 2000 was dat nog amper 8,7%. De komst van Carrefour heeft blijkbaar de efficiëntie bij de zelfstandige winkeliers verhoogd. Bovendien konden die meeprofiteren van de enorme aankoopkracht van de Europese marktleider, waardoor hun aankoopprijzen zakten. Aan de andere kant werden ze wel door Carrefour onder druk gezet om – in navolging van het moederbedrijf – ook de winkelprijzen fors te verlagen. De kleinere winstmarge werd echter ruimschoots gecompenseerd door het gestegen volume, blijkt nu.
Het omzetcijfer van de zelfstandige GB-winkels ging er in het verleden stelselmatig op achteruit. In 2000 kwam de kentering, want de omzet groeide met 4,33% tot bijna 1,4 miljard euro. Maar de lat ligt nog veel hoger. “Carrefour heeft al te kennen gegeven dat het zijn aantal zelfstandige winkels wil optrekken tot vierhonderd,” zegt Opdebeeck. “Misschien gaan ze vissen in de vijver van de noodlijdende aankoopgroepering Alvo. Maar ook bij Spar lijken steeds meer zelfstandige winkeliers bereid om andere oorden op te zoeken.”
D.V.T.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier