Om grijze haren van te krijgen!
Sommige mensen zijn vroeg grijs, terwijl anderen tot op hoge leeftijd hun natuurlijke haarkleur behouden. Wordt je haardos sneller grijs als je een jachtig leven leidt?
Ieder haar groeit uit een haarzakje. Op ons hoofd groeien zo’n 100.000 tot 150.000 haren. Eén haarzakje produceert ongeveer 20 nieuwe haren tijdens een mensenleven. Elk afzonderlijk haar groeit een aantal jaren en kan tot een meter lang worden. Aan het einde van de groeicyclus valt het haar uit en wordt het (hopelijk) vervangen door een nieuw. In ieder haarzakje bevinden zich cellen die twee soorten kleurpigmenten produceren: rode en bruin- zwarte. Onze haarkleur is het resultaat van de verhouding tussen die twee en de wijze waarop ze verdeeld zijn in de haardos, twee eigenschappen die vastliggen in onze genen.
Op een gegeven moment stoppen de cellen in een haarzakje met de productie van pigment. Dat gebeurt niet geleidelijk, maar abrupt. Het getroffen haar wordt vervolgens wit. Gewoonlijk duiken de eerste witte haren op ter hoogte van de slapen, daarna op het achterhoofd en ten slotte bovenop de kruin.
Stress en voeding
Het stilvallen van de pigmentproductie is genetisch voorgeprogrammeerd. Stress en voeding hebben daar geen vat op. Met gezonde voeding kan je je haarkleur dus niet opfrissen, je haren dikker maken of zelfs haaruitval tegengaan. Van alle voedingssupplementen die verkocht worden om haren te doen groeien, glanzen of intensiever te kleuren, moet je dan ook niets verwachten. Wat niet wegneemt dat sommige ernstige voedingstekorten wél een invloed kunnen hebben op de haarkleur. Kwashiorkor bijvoorbeeld, dit is ondervoeding die gepaard gaat met een ernstig eiwittekort, leidt niet alleen tot een opgezet buikje – denk maar aan de beelden van hongerende kinderen – maar doet de haren ook geelachtig rood verkleuren. Hetzelfde fenomeen zie je bij kinderen met een ernstig tekort aan zink: hun haren krijgen een lichtrode schijn. Dergelijke voedingstekorten komen in onze contreien echter bijna nooit voor.
Stress doet de haren niet sneller grijs worden. Wetenschappelijk is er tot nog toe nooit een rechtstreeks verband aangetoond tussen een jachtig leven en de werking van pigmentcellen in de haarzakjes.
Lege haren
Je hebt gekleurde haren en haren zonder kleur. De eerste krijgen nog pigment vanuit het haarzakje, de andere niet meer. De niet-gekleurde haren zijn eigenlijk kleurloos en hol, omdat ze geen pigmenten meer bevatten. Het licht dat op het haar valt, wordt daardoor niet langer geabsorbeerd, maar teruggekaatst als wit licht. De witte kleur is dus niets anders dan de reflectie van licht door de dode ruimte van het ‘lege’ haar.
Grijze haren bestaan overigens ook niet echt. De grijze kleur is het totaalbeeld van de mengeling van de kleurloze met de gekleurde haren. (T)
Marleen Finoulst – hoofdredacteur bodytalk – Marleen.finoulst@bodytalk.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier