Ogilvy recidiveert

De 32-jarige Australiër Geoff Ogilvy was in Hawaï weer de sterkste. Twee weken geleden won hij al in de Amerikaanse Tour. Hij staat nu weer in de wereldwijde top tien.

Twee weken nadat Barack Obama er met vakantie was, kreeg Hawaï de golfwereld over de vloer. Op de Kapalua Resort Plantation Course (par 73) was de Australiër Geoff Ogilvy de beste, dankzij een uitstekende laatste ronde in 67. Achter hem finishten de Zuid-Afrikaan Rory Sabbatini (op één slag) en de Amerikaan Matt Kuchar. Daarmee klom Ogilvy, die in 2006 de US Open won, weer in de top tien van de wereld: van veertiende naar negende.

Ogilvy moest het in Kapalua heel intelligent aanpakken om Sabbatini achter zich te houden. De Zuid-Afrikaan liep immers op een wolk te spelen toen hij op zondag tien birdies sloeg en 63 op zijn kaart liet noteren. Maar de 22 onder de par van Ogilvy was genoeg voor de overwinning. “Dat ik verplicht was om vanaf de turn birdies te slaan, maakte het natuurlijk niet gemakkelijker”, zei de Australiër na afloop. “Het was me al op twee of drie holes overkomen, maar nooit met negen holes. Eigenlijk ben ik best trots dat ik stand kon houden tegen Sabbatini die ’s ochtends nergens was, maar daarna indrukwekkend sterk begon te spelen.” De Zuid-Afrikaan stond na de front nine inderdaad vier onder de par en sloeg vanaf de elfde hole vijf birdies op rij.

Vorig jaar won Ogilvy ook het WGC-Accenture Match Play Championship, meteen na Kapalua, waarna hij in een dip raakte omdat hij te weinig trainde. “Na de match play ging ik door een zeer moeilijke periode en in plaats van te wachten tot het juiste ritme terugkeerde, begon ik te forceren. Aan het einde van een ronde trok ik haast systematisch naar de range en ik sloeg ook veel ballen bij de opwarming, terwijl ik gewoonlijk een dertigtal balletjes sla voor een ronde, maar nooit daarna. Alleen, voor mij is het een drug, op die bal meppen. In plaats van te oefenen op het korte spel, wordt het een doel op zich. Ik leverde mijn balgevoel helemaal in, omdat ik per dag wel 200 ballen sloeg in plaats van dertig. Maar deze keer zal ik geduldig blijven, als ik eens een paar moeilijke weken beleef. Ik word veel te snel nerveus als de bal er niet in wil…”

Twee weken geleden was Ogilvy de eerste winnaar in de Amerikaanse Tour sinds de invoering van de nieuwe grooves, die nu minder diep zijn. “Op die manier aan het seizoen beginnen, met een nieuwe driver en nieuwe clubs, is altijd een goed teken…”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content