OFFSET FOREVER

Bloemen verwelken en schepen vergaan, maar offsetdruk blijft altijd bestaan, beweert Emico.

“Nieuwe druktechnieken, waaronder de digitale, hebben de markt tot nog toe alleen uitgebreid,” stelt gedelegeerd bestuurder Erik Michiels van drukkerij Emico Offset uit Wommelgem. Op zijn bedrijf wordt dus nog geen alarm geblazen, hoewel de drukkerswereld de jongste jaren sterk beweegt. De offsettechnologie maakte belangrijke ontwikkelingen door, Emico kon tot op heden altijd aanhaken. Michiels : “Al vrij snel na de oprichting van Emico in 1971 legden we ons toe op hoogwaardig kleurenwerk. We leveren dan ook voor het grote deel aan een industriële clientèle. Andere belangrijke opdrachtgevers van Emico Offset zijn de reclame-agentschappen en uitgeverijen van kunstboeken.”

Geografisch concentreren de klanten van Emico zich rond de as Antwerpen-Brussel. Maar met de grens niet zo veraf, wordt ook de Nederlandse markt sinds enkele jaren bewerkt. Belgische drukkers zijn erg competitief ingesteld, hun prijzen vallen gunstig uit. Toch geven die niet altijd de doorslag. “Daarvoor zijn de verschillen te gering. Je moet kwaliteit bieden en flexibel inspelen op de wensen van de klant. Sinds kort kunnen we bijvoorbeeld een Iso 9002-certificaat voorleggen. In Nederland kennen ze die normen al veel langer en hechten ze er ook meer belang aan.”

Samen met bestuurder-directeur Eddy Jennen stuurt Erik Michiels het bedrijf van vijftig werknemers in goede banen. Jennen bekommert zich om de commerciële aangelegenheden, Michiels leidt de drukkerij zelf. Toen een kapitaalverhoging zich opdrong de grafische sector in het algemeen werd constant kapitaalintensiever vormden ze hun pvba in ’83 om tot een nv.

Vanaf ’85 investeerde het duo zwaar in nieuwe technologie en nu staat er in Wommelgem een park van twee vijfkleuren- en evenveel zeskleurenmachines, de helft ervan voorzien van laktorens voor de veredeling van het papier. Met de laatste pers pas gemonteerd, verwachten Jennen en Michiels dat hun omzetcijfer van 280 miljoen frank in ’95 zal stijgen naar 320 miljoen in ’96. “Wij moeten bijblijven,” zegt Michiels. “Niet alleen komt de waterloze offset en de nieuwe rastertechnologie eraan, ook de prepress evolueert razendsnel. Als het zo voortgaat, is de kans groot dat we in de toekomst andere druktechnieken introduceren en niet alleen meer een offsetbedrijf zullen zijn.”

ERIK MICHIELS (EMICO) Bijblijven is de boodschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content