Obligatiehandelaar van het jaar. HET MEA CULPA VAN EEN DEALER
“Toen een journalist van The Wall Street Journal (WSJ) me opbelde met de mededeling dat ik de beste obligatiehandelaar van 1994 was, omdat onze Maxicav een rendement van 16 % had gehaald, moest ik hartelijk lachen, ” herinnert Olivier Marquet (AnHyp) zich. “Het rendement bedroeg immers slechts 3 %. “
Maar de krant had gelijk. Omdat de Amerikaanse munt met 13 % tegenover de Belgische was gedevalueerd, genoot Maxicav van een extra dollarmarge. Marquet : “De titel heeft trouwens enkel betrekking op internationale obligaties. Je moet dus één en ander relativeren. Dat neemt echter niet weg dat ik trots ben dat een Vlaming door de WSJ werd uitgepikt. “
Ironisch genoeg is de obligatiehandel maar een “randaktiviteit” voor Olivier Marquet, die zich binnen de bank stap voor stap opwerkte tot tesaurie- en balansbeheerder.
Waarom presteerde de sinjoor beter dan de Brusselse dealers ? “In tegenstelling tot mijn kollega’s geloofde ik in het aantrekken van de ekonomie als een gevolg van de Amerikaanse groei. Maxicav koncentreerde zich dus op obligaties met een looptijd van minder dan twee jaar en niet op lange-termijnpapieren, die minder rendeerden. Vandaar onze winstcijfers, terwijl nogal wat kollega’s verliezen boekten. “
Marquet dankt zijn prestatie onder andere aan het feit dat hij werd overtuigd door “Antwerpse havenrelaties, die meer voeling hebben met de Noordamerikaanse ekonomie dan andere ondernemers”. Terwijl Brussel op Europa gericht is, denkt de Antwerpenaar dus internationaal ? “Dat heb ik niet gezegd, ” grinnikt hij. “Maar het heeft er wel van weg. “
Marquet (38) is gehuwd en heeft drie kinderen. Hij heeft een “hevige passie” voor geschiedenis. “Voorlopig als toeschouwer” is hij ook geïnteresseerd in de politiek. Hij zegt : “Ik ben geboeid door de ideeën van Philippe Saint-Marc, die in L’Economie Barbare erop wijst dat de markt een eigen logika volgt, met het perverse effekt dat de ekonomie niet in staat is de menselijke behoeften en waarden te dienen. “
Leidde die “eigen logika” van de financiële markten bijvoorbeeld tot de recente ekonomische moeilijkheden in Mexico ? “Klopt, ” erkent Marquet. “Als obligatiehandelaar ben ik een radertje in het systeem, dat Saint-Marc beschrijft. De internationale kapitaalstromen zouden zogezegd marktregulerend werken, maar de ervaring leert het tegendeel. Financiële mastodonten als Georges Soros, gevolgd door de rest van de handelaars, ontregelen de markt door kapitaal heen en weer te schuiven aan de hand van bediskussieerbare criteria. “
OLIVIER MARQUET (AN-HYP) Een obligatiehandelaar is onderdeel van de “barbaarse ekonomie”, diede markt ontregelt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier