Oak Tree Projects – Wonen loskoppelen van zorg

Meer dan 4500 personen met een beperking wachten op een woning. De nieuwe coöperatieve onderneming Oak Tree Projects vult die woningnood op een nieuwe manier in.

Waarom richtte u Oak Tree Projects op?

“Tijdens mijn executive MBA aan Vlerick werd de ondernemer in mij wakker”, zegt delegeerd bestuurder Danaë Van den bossche. “Dat gebeurde tegelijk met mijn moeilijke zoektocht naar een woning voor mijn zus met een lichte beperking. Met ouders met hetzelfde probleem hebben we Oak Tree Projects opgericht.”

Wat doet Oak Tree Projects?

“We bouwen studio’s in cohousingprojecten. Die verhuren we aan mensen met een autismespectrumstoornis, een motorische of verstandelijke beperking, of een chronische neurologische aandoening. Ons eerste huis is sinds een jaar bewoond. Dit jaar openen we drie nieuwe woningen met elf studio’s. Vandaag zijn zestien projecten in aanbouw.”

Welke vernieuwing brengt u?

“Wij koppelen wonen los van zorg. Daarvoor zoeken we in de eerste plaats leuke woonplekken waar onze bewoners zelfstandig kunnen wonen. Omdat onze studio’s ingebed zitten in een cohousingproject, krijgen ze er meteen een sociaal netwerk bij. Vervolgens kiezen ze zelfstandig welke zorg ze inkopen bij de lokale vergunde zorgaanbieders.”

Hoe financiert u uw onderneming?

“Om één studio te bouwen zoeken we tien coöperanten die elk 2500 euro inbrengen. Met die eigen middelen sluiten we een lening bij de bank af. Met de huurgelden – van 390 tot 620 euro per maand – betalen we de lening af. Onze administratie financieren we via lidgeld, de aandelenverkoop aan sympathisanten en subsidies van de provincie Antwerpen. 109 coöperanten brachten tot nu bijna 600.000 euro bij elkaar.”

Wat is de ambitie?

“In de komende jaren willen vierhonderd studio’s bouwen in Vlaanderen. Daarmee willen we 10 procent van de behoefte aan woningen invullen. Tegen 2027 mikken we op 50 woningen, om vanaf dan rendabel te zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content