Nu zijn de echte opkomende markten aan de beurt!

De frontiermarkten, die zeer in trek waren voor het uitbreken van de financiële en beurscrisis, vinden stilaan hun weg terug naar de portefeuilles van de beleggers.

Voor het losbarsten van de financiële en beurscrisis, toen aandelen nog zeer gewaardeerd werden en beleggers voortdurend op zoek waren naar nieuwe beleggingsideeën om het rendement van hun portefeuille op te smukken, trokken de frontiermarkten heel wat vers kapitaal aan. Maar toen sloeg de crisis van 2008 toe. De instorting van de beurzen en de risicoaversie die erop volgde, troffen deze kleine en sterk van buitenlands kapitaal afhankelijke markten bijzonder hard. Ondanks het herstel van de aandelenmarkten in de ontwikkelde landen en vervolgens de opkomende markten, zijn de frontiermarkten – de opkomende markten van de toekomst – in 2009 achtergebleven. Beleggers namen een afwachtende houding aan: ze wilden er zich eerst van vergewissen dat het herstel op de traditionele opkomende aandelenmarkten, zoals Brazilië, Rusland of China, zich zou doorzetten. De bereidheid om meer risico’s te nemen, keerde slechts geleidelijk aan terug.

Aangezien ze in 2009 op de achtergrond zijn gebleven, was het niet meer dan logisch dat deze opkomende markten van de ‘nieuwe generatie’ op hun beurt een comeback zouden maken. Het is deels om die reden dat ze vandaag behoren tot de zeldzame financiële markten die in 2010 een positief resultaat kunnen voorleggen.

Een gewaarschuwd belegger

Wanneer we praten over frontiermarkten, dan hebben we het over jonge markten in opkomst. Markten die nog in de kinderschoenen staan. Dat is onder meer het geval met de beurzen van Kazachstan, Pakistan of Roemenië. In totaal telt de MSCI FM-index 23 frontiermarkten (zie tabel). Vaak is de handel op die markten zeer beperkt, met als gevolg dat stijgingen van 10 % gemakkelijk kunnen worden gevolgd door even forse dalingen. Op de beurs van Kazachstan bijvoorbeeld bestaat de referentie-index uit slechts zeven aandelen en bedroeg het handelsvolume van het meest liquide aandeel de voorbije zeven dagen 49.000 stuks voor een totaalbedrag van 1,5 miljoen dollar.

Dat is de reden waarom we niet zomaar iedereen aanraden om zijn spaargeld in dat soort markt te beleggen. Voor particuliere beleggers, die niet in het land zelf wonen, is het trouwens vrijwel onmogelijk om rechtstreeks op deze markten te beleggen. Zij moeten in ieder geval een beleggingsfonds kiezen. Franklin Templeton is met zijn fonds Templeton Frontier Market Fund (ISIN-code: LU0390136736) een pionier in dit domein. De beleggingsvennootschap heeft een grondige kennis van de opkomende markten en is bijzonder actief in deze regio’s. Maar ze zegt het zelf: als koersschommelingen van 10 % u hartkloppingen bezorgen, laat u deze kelk best aan u voorbijgaan.

Als u echter de ambitie hebt om uw portefeuille te diversifiëren en aan te vullen met de grote opkomende markten van de toekomst, laat u dan niet tegenhouden… De frontiermarkten zullen u veel voldoening schenken! (c)

Door Karine Huet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content