Nu ook voor grotere budgetten
Van kneusje aan de kust tot mondaine badplaats: Oostende heeft het tij kunnen keren. De projectontwikkelaars mikken er nu ook op een kapitaalkrachtiger publiek.
Als ‘Stad aan Zee’ bleef Oostende niet gespaard van de typische stadsproblemen, zoals leegstand, hoge werkloosheid en criminaliteit. Het deed het imago van Oostende bij (verblijfs)toeristen geen goed. En dat merkte je ook aan de vastgoedprijzen: Oostende gold lang als een van de goedkoopste badplaatsen aan onze kust.
Dat imagoprobleem is verleden tijd. Het aanzien van de stad is er duidelijk op vooruit gegaan. Niet dat Oostende al zijn (groot)stedelijke problemen netjes heeft opgelost, maar de stedelijkheid is eindelijk opnieuw een troef en niet langer een zware handicap. Er wordt dan steevast verwezen naar belangrijke investeringen in de infrastructuur en de herwaardering van het patrimonium. “Oostende oogt vandaag veel aantrekkelijker dan enkele jaren terug,” stelt Gregory Caenen, gedelegeerd bestuurder van makelaar en projectontwikkelaar Groep Caenen.
Qua prijsniveau op de appartementenmarkt zit Oostende vandaag stevig in de middenmoot van de kuststeden. De referentieprijs voor een appartement bedroeg in 2005 ruim 175.500 euro, een klim van 13 % op een jaar tijd. Frank Thiers, ondervoorzitter van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) en zaakvoerder van Sofra Immobiliën in Oostende, constateert een gelijkaardig prijsniveau voor nieuwbouwappartementen: “Voor een tweeslaapkamerappartement in nieuwbouw liggen de prijzen vandaag rond 170.000 à 175.000 euro.” “In de nieuwbouw is een prijsstijging van 20 % op een jaar tijd niet uitzonderlijk,” voegt Filip Dermul van Agence Dermul eraan toe.
Meer aandacht voor architectuur
Tekenend voor de Oostendse remonte is het enthousiasme waarmee projectontwikkelaars prestigieuze projecten neerpoten in de koningin der badsteden. En niet alleen op de zeedijk of langs de Visserskaai. Zo herontwikkelt Vanhaerents in samenwerking met Himmos en het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Oostende het oude Militair Hospitaal. Het achitectuurconcept is van Beel & Achtergael en Groep 3. Het appartementencomplex Nieuw Helmond aan de Van Iseghemlaan, een project van Wilma en ING Real Estate en met architecten Ferre Verbaenen en Ro Berteloot, komt stilaan in de afwerkingsfase. En in de Northlaan bouwt Groep Sleuyter het project Infinity. Ook dat complex valt op door de – voor de kust – vernieuwende architectuur. Een tweeslaapkamerappartement kost er al gauw 260.000 euro.
Op een boogscheut ervandaan ontwikkelt Groep Desimpel het Wellington Golf Park. In een eerste fase komen er 69 appartementen, daarna volgen er nog 45. Ook hier valt de originele architectuur (van Buro II) op. En ook hier zijn de appartementen stevig geprijsd: het merendeel zit in de prijsklasse tussen 250.000 en 300.000 euro. Daar krijg je dan wel (net zoals in het Infinityproject) een uitzicht op de nieuwe golfclub voor. “Het is toch wel een unieke locatie,” stelt Xavier Desimpel van Groep Desimpel. “Enkele van onze klanten hebben trouwens hun appartement aan de dijk verkocht om hier te kunnen kopen.”
Gecontroleerde groei
Een en ander betekent nog niet dat Oostende de ambitie of het potentieel heeft om een tweede Knokke te worden. Het is juist een Oostendse troef dat er appartementen te vinden zijn voor zeer uiteenlopende budgetten. “Het positieve aan de fors gestegen prijzen op eersterangsliggingen is dat er meer ruimte is voor prijsschakeringen,” analyseert Filip Dermul. “Vroeger had je die topliggingen en dan de tweede rang. Vandaag zijn er veel meer nuances. Het geeft aan dat de Oostendse vastgoedmarkt rijper is geworden.”
Voor de meeste Oostendse makelaars was 2005 een topjaar, maar in de eerste helft van 2006 zou het ‘kalm’ geweest zijn. “We hebben een koud voorjaar gehad en de rente is ook wat gestegen,” reikt Gregory Caenen verklaringen aan. “Maar ik denk dat het vooral een adempauze is geweest. Sinds juni is de vraag opnieuw sterk aangetrokken.”
Filip Dermul gelooft dat de toekomst van de Oostendse vastgoedmarkt mooi oogt: “De groei die Oostende vandaag doormaakt is een gecontroleerde groei. De tijd van de megaprojecten ligt achter ons. Bovendien is er in Oostende een draagvlak voor die groei: je hebt hier een goed uitgebouwde cultuur- en vrijetijdsinfrastructuur en er is een ruim winkelaanbod.” Laurenz Verledens
Koen Mortelmans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier