NU BLOEMEN

STRAKS BLOEMPOTTEN.

“Goedkope verkiezingspraatjes, ” noemt VUB-professor Jef Vuchelen de meeste antwoorden op onze enquête bij de politieke partijen. “De partijen leggen wel aksenten, maar scharen zich niet ten volle achter een prioriteit. ” Neem nu de eis “dat alle maatregelen moeten worden getroffen om de werkloosheid te laten dalen” (CVP). Vuchelen : “Wie kan daar tegen zijn ? Ik stel wel vast dat de linkse partijen (PS, SP en de groenen) technisch gezien de meeste bagage hebben. Maar ook dat ze in het defensief zitten. Ze zeggen vooral wat nièt mag gebeuren. “

Bovendien verzwijgen de partijen dat de oplossingen die ze voorstellen, pijn zullen doen om te kunnen slagen. Vuchelen verwijst naar het VLD-plan : “Het lijkt allemaal zo gemakkelijk, zo’n pijnloos automatisme, dat de kiezer zich kan afvragen waarom die problemen zolang aanslepen. “

Vandaar dat Vuchelen vreest dat de “kloof” tussen de burger en de politiek zal verbreden. “Men gooit met bloemen naar het hoofd van de de kiezer, terwijl na 21 mei de bloempotten zullen volgen, ” stelt hij. “De politici doen zich voor als meester-tovenaars met magische krachten. De voorstellen betekenen in praktijk een drama voor de openbare financiën. ” Tussen neus en lippen merkt Vuchelen op dat “het Vlaams Blok tenminste zègt dat het niet-populaire maatregelen zal nemen en de harde waarheid niet verdoezelt”.

Tenslotte is Vuchelen “ernstig gechoqueerd, omdat de partijen dezelfde fout maken als in de jaren zeventig : de overheid laten opdraaien voor de krisis”. De regeringen-Vanden Boeynants en opvolgers lieten de olieschok van 1973-’74 doorwerken in de lonen, die stegen door de indexkoppeling. Gevolg : meer werkloosheid. “In plaats van de lonen te laten dalen en de werkgelegenheid tenminste te stabilizeren, kreeg de overheid de faktuur via de werkloosheidsuitkeringen, ” stelt Vuchelen. “Zoals nu. Het patronaat hekelt (terecht overigens) de hoge loonkosten en in plaats van te onderhandelen met de vakbonden over loonsverlagingen, eist het dat de RSZ-bijdragen worden verminderd. De staat, dus uiteindelijk de belastingbetaler bedrijven en werknemers mag betalen voor de sociale consensuspolitiek van het VBO en de syndikaten. Akkoord dat ze proberen hun probleem naar de overheid door te schuiven. Maar het lijkt me nogal gek dat de politici dit zomaar goedkeuren. “

BOVEN : GEORGES JACOBS (VBO), JOHAN DE MUYNCK (VEV). ONDER : WILLY PEIRENS (ACV), MIA DE VITS (ABVV)Sociale consensus : de overheid krijgt de faktuur van de hoge loonkost.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content