Nu al denken aan de Ryder Cup

De Europeanen beginnen zich stilaan voor te bereiden op de Ryder Cup, die van 1 tot 3 oktober wordt gespeeld op de Celtic Manor Resort, City of Newport in Wales.

De Europese ploeg staat voor een grote uitdaging dit jaar. In oktober is er weer een Ryder Cup, die twee jaar geleden op het terrein van Valhalla in Louisville naar de Amerikanen ging. Waarmee een einde kwam aan de Europese dominantie: het oude continent had de felbegeerde trofee voordien drie keer op rij gewonnen. In 2002 op de De Vere Belfry in het Engelse Sutton Coldfield, in 2004 op de Oakland Hills Country Club (Bloomfield Township, Michigan) en in 2006 op de K Club in Dublin.

Colin Montgomerie, kapitein van de Europese ploeg, is al volop bezig met de voorbereiding. En hij hecht veel belang aan gretigheid. Hij wil dat zijn spelers tot elke prijs deel willen uitmaken van de ploeg. “De Engelman Ross Fisher is een goed voorbeeld”, zegt Montgomerie. “Na een toernooi waarin hij zeer goed speelde, zei hij dat hij hoopte dat ik hem bezig had gezien. Dat hoor ik graag, want het bewijst dat zo’n speler er echt bij wil zijn en dus gemotiveerd is. Ik wil dat de Europese spelers nu al zeggen dat ze de Ryder Cup willen heroveren, hoewel we nog een heel eind van het toernooi verwijderd zijn.”

In de aanloop naar de grote wedstrijd ziet het er helemaal niet slecht uit voor Europa. Lee Westwood won eind 2009 het Dubai World Championship op de Earth Course in Jumeirah, waar hij op een uitzonderlijk hoog niveau presteerde. De Spanjaard Pablo Martin won het Alfred Dunhill Championship in Leopard Creek en de Schot Richie Ramsay was de sterkste in het South African Open Championship inPearl Valley.

Of hoe golfminnend Europa plots jong talent zat heeft: naast Fisher en Ramsay zijn er ook Rory McIlroy, Alex Noren of de Francesco en Edoardo Molinari. Met daarbovenop veteranen als Westwood en Padraig Harrington, die heel sterk aan het nieuwe seizoen begonnen zijn. “En dat is goed, want ik heb geen zin om mijn drie wildcards te gebruiken voor spelers die eigenlijk in staat zouden moeten zijn om zich sowieso te kwalificeren”, zegt Montgomerie. “Ik wil die wildcards gebruiken om de echte ploeg te versterken, er iets speciaals aan toe te voegen…”

Ondertussen zitten de Amerikanen uiteraard met een hamvraag: doet Tiger Woods mee of niet? De nummer één van de wereld heeft immers nog altijd niet gezegd wanneer hij zijn wederoptreden wil vieren.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content