Notarissen in de clinch met makelaars

U kunt gemakkelijk thuis – vanop uw computer, tablet of smartphone – een bod op vastgoed uitbrengen. Dat kan al sinds 2018 via Biddit, het onlineplatform ontwikkeld door de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Sinds 1 juli 2021 kunnen ook vastgoedmakelaars woningen te koop zetten op het onlinebiedplatform Bidimo. Het aanbod is nog beperkt, maar het stijgende aantal partnerships met makelaars – al meer dan honderd – kan daar op termijn verandering in brengen.

Bidimo lijkt op Biddit, maar mag bij wet geen openbare verkopen organiseren. Dat recht is voorbehouden voor notarissen. Woningen worden er onderhands te koop aangeboden, maar wel via een bieding. De nieuwigheid is dat vastgoedmakelaars de biedingen in realtime publiceren, net zoals de notarissen dat doen bij hun openbare verkopen op Biddit. Voordien konden makelaars hun biedingen enkel onder gesloten omslag organiseren, en daarbij mochten de geboden bedragen niet bekendgemaakt worden. Op Bidimo zijn die wel zichtbaar voor iedereen, weliswaar anoniem.

Bidimo-CEO Laurent Lejeune zegt dat alles in orde is. “We hebben een stevig juridisch dossier”, stelt hij. De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat heeft twijfels. “Tegen de naam Bidimo hebben we protest aangetekend”, zegt directeur-generaal Jan Sap. “Die ligt veel te dicht bij de onze, en dat zaait verwarring.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content