‘Nooit schrik hebben om sterke figuren binnen te halen’

© Debby Termonia

PETER VERSCHELDEN CEO Moore Stephens België

“Het is belangrijk dat een leider een vlag plant om duidelijk te maken waar hij met een groep mensen naartoe wil. Ook al haal je dat doel niet binnen de geplande termijn, je hebt toch je vlag staan en je weet welke richting je uitgaat. Ik vind dat een leider charismatisch moet zijn. In de economie, de politiek, de cultuur en de sport missen we charismatisch leiderschap. Een leider heeft ook discipline nodig, zonder te rigide te zijn. En hij moet kunnen luisteren. Dat heb ik ook moeten leren in mijn carrière.”

“Het voordeel van te werken met co-CEO’s, zoals we bij Moore Stephens doen, heeft te maken met het verschil tussen leider, ondernemer en manager. Ik ben een ondernemer en een leider, maar geen manager. In een bedrijf met vierhonderd mensen dat groeit, moeten er dingen geregeld worden. Daar ben ik echt niet goed in. Ik ken ook niets van marketing, IT of human resources. Je hebt iemand nodig die een bedrijf structureert en die heb ik gevonden met Hans Cools. Wij zijn heel complementair. Je mag als leider nooit schrik hebben om sterke figuren binnen te halen in je bedrijf.”

“Tijdens een week in Zwitserland met 15 CEO’s leerde ik dankzij Olivier Onghena het begrip ‘holistische intelligentie’ kennen. IQ kent iedereen, EQ of emotionele intelligentie is ondertussen ook bekend. Je hebt daarnaast ook PQ. Dat staat voor ‘physical‘, fysieke intelligentie dus. En SQ van spirituele intelligentie. Ik loop marathons, dus fysiek ben ik oké. Die spirituele intelligentie was nieuw voor mij, net als de idee dat de vier Q’s in evenwicht moeten zijn. Ik wil alleen nog maar dingen doen die passen in mijn levensdoel: mensen helpen te groeien.”

ELLEN DE VLEESCHOUWER Verantwoordelijke market & product development healthcare AG Insurance

“Het voornaamste inzicht dat Peter me gegeven heeft, is altijd op zoek gaan naar groei. Niet noodzakelijk alleen voor het team, maar ook voor jezelf. Ik leerde dat je kunt blijven groeien in je functie en dat je daarin op zoek moet gaan naar uitdagingen. Je mag niet vervallen in de dagelijkse routine. Ik wil een team blijven managen, maar om mezelf te blijven uitdagen ben ik ook met andere projecten begonnen.”

“We hebben soms te veel de cultuur om te mailen, zodat je je ongenoegen hebt getoond aan iedereen, maar eigenlijk is dat geen manier van werken. Ooit stuurde ik een kwade mail naar een ander team, maar toen ik dat aan Peter vertelde kreeg ik de wind van voren. Zulke dingen zeg je toch niet via mail, zei hij. Toen besefte ik dat ik betere manieren kon vinden om te communiceren. Sommige boodschappen geef je beter indirect, andere via mail of in een meeting, en nog andere geef je beter eens aan het koffieapparaat.”

“Ik ben bij de mensen in mijn team zoals ik privé ben. Ik streef altijd naar authenticiteit en eerlijkheid. Ik heb geen verborgen agenda en zeg wat er mij op het hart ligt. Ik probeer met mijn medewerkers persoonlijk te praten. Daardoor komen ze volgens mij ook makkelijk naar mij wanneer ze een deadline niet halen of het moeilijk hebben. Ik zorg ook dat er geen barrière is. Voor de rest laat ik mijn medewerkers autonoom hun taken doen. Ik duw ze echt vooruit door te zeggen waar we naartoe gaan, en door hen autonomie te geven bij het bereiken van dat doel. Af en toe kijken we hoever ze staan. Soms loopt er iets mis. Dan wil ik de moederkloek zijn en verdedig ik mijn team.”

Young Leaders/Inspiring Mentors is een traject van de leiderschapsorganisatie Lead-In, dat een ervaren leider koppelt aan een jonge wolf. Geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor de volgende cyclus via info@lead-in.eu.

Benny Debruyne, fotografie Debby Termonia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content