Nog niet gekelderd

Terwijl de consumptie van bier stagneert, wordt er steeds meer wijn gedronken. Kunt u een glaasje meedrinken op de beurs?

Volgens Morgan Stanley zal het wijnverbruik de komende jaren met gemiddeld 1% toenemen. De consumptie van de betere wijnen zal echter met 8% tot 10% toenemen. Het zijn dus vooral de bekende namen die de belangstelling van de grote drankgroepen hebben gewekt.

Onder meer de Britse groep Diageo heeft al verschillende overnames gedaan, waaronder die van de Californische Sterling-wijngaard. Het eveneens Britse Allied Domecq is al eigenaar van bekende Amerikaanse wijngaarden zoals Atlas Peak, Callaway en William Hill Winery Brands. De Australische brouwer Foster’s is eveneens op het overnamepad en heeft al agressief geïnvesteerd in Australische en Amerikaanse wijnen. Dan is er nog het Franse Pernod Ricard, dat via Jacob’s Creek al voet aan de grond gekregen heeft op de Australische wijnmarkt.

1. Southcorp Holdings (SRP.AX, Sydney)

Southcorp Holdings is een van de drie grootste Australische wijngroepen en een gedoodverfde overnamekandidaat. Het scenario van een overname zit echter al minstens gedeeltelijk verrekend in de koers, want die is in de eerste helft van 2001 vrij fors gestegen.

Het aandeel noteert nu tegen bijna 7 dollar, ten opzichte van een laagste koers van iets minder dan 5 dollar. Hierdoor is de koers-winstverhouding opgelopen tot meer dan twintig. Het aandeel is dus niet goedkoop.

2. BRL Hardy (BRL.AX, Sydney)

BRL Hardy is eveneens een overnamekandidaat, maar het bedrijf durft zelf ook overnames aan. De pogingen om Kendall-Jackson Wine Estates over te nemen, werden echter stopgezet wegens te duur. BRL Hardy kijkt nu uit naar andere overnamekandidaten in de Verenigde Staten.

De wijnbouwer zou graag een grote speler worden op de markt, maar de vraag is of dat zal lukken. BRL Hardy wordt door verschillende grote drankengroepen geviseerd. De koers is relatief sterk gestegen, waardoor de koers-winstverhouding meer dan twintig bedraagt.

3. Ravenswood Winery (RVWD, Nasdaq)

Ravenswood Winery is een voorbeeld van een (Amerikaanse) wijngroep die onlangs werd overgenomen. De directie ging akkoord met een bod van Constellation, de tweede wijnproducent in de Verenigde Staten. Na het bericht van de overname steeg de koers van Ravenswood meteen spectaculair. Constellation, dat vroeger Canandaigua Brands heette, wil bijna 150 miljoen dollar betalen. Dat stemt overeen met een prijs per aandeel van 29,50 dollar.

4. Brian McGuigan Wines (MGW.AX, Sydney)

Brian McGuigan Wines bezit niet alleen wijngaarden, maar is ook actief in de groothandel in wijn. Dit Australische bedrijf realiseert een belangrijk deel van de omzet in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Tot dusver is Brian McGuigan Wines nog niet getipt als overnamekandidaat. De koers heeft de jongste maanden dan ook weinig bewogen. De koers-winstverhouding bedraagt iets minder dan twintig.

5. Chalone Wine Group (CHLN, Nasdaq)

Met Chalone Wine Group bevinden we ons weer in de Californische wijnsector. De koers van dit aandeel is de afgelopen maanden sterk gestegen, zonder dat daarvoor een duidelijke reden is. Het gevolg van die forse stijging is dat Chalone nu noteert tegen een koers-winstverhouding van meer dan honderd. Die waardering laat weinig ruimte voor een verdere stijging van de koers.

Jos Sterk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content