Nog geen herstel voor koper
Een ton koper kostte vijf jaar geleden nog meer dan 10.000 USD. De prijs van het metaal viel in januari terug naar iets boven 4300 USD, wat het laagste peil was in meer dan zes jaar. Nadien volgde opnieuw een herstel tot boven 5000 USD eind vorige maand.
Barometer
Koper wordt wel eens beschouwd als een barometer voor de gezondheid van de wereldeconomie, vandaar ook de bijnaam Dr. Copper. Die barometer staat op dit moment dus vrij laag en er is ook niet direct beterschap op komst. Het Internationaal Monetair Fonds verlaagde deze week zijn groeiprognoses voor zowel dit als volgend jaar.
De meeste analisten zijn het er dan ook over eens dat de recente herstelbeweging bij de basismetalen (en meer specifiek bij koper) niet duurzaam is. Volgens Barclays kent koper, samen met olie, zelfs het grootste risico op een verdere prijsdaling in 2016. De bank voorspelt een gemiddelde prijs van 4520 USD per ton in het lopende tweede kwartaal. Die zal in het derde en vierde kwartaal verder dalen naar respectievelijk 4300 en 4180 USD. Ook Goldman Sachs voorziet dat de berenmarkt in koper nog tot in 2018 zal aanhouden. Het zijn vooral de investeerders die de koperprijs in het eerste kwartaal de hoogte hebben ingejaagd. De speculatieve longposities waren in bijna een jaar niet meer zo hoog.
Aanbodoverschot
Optimisten wijzen erop dat de kopermarkt tegen het einde van het decennium weer in deficit is door een gebrek aan nieuwe projecten. Dat zou best kunnen, maar voor het zover is, moeten de koperproducenten de kelk tot op de bodem ledigen. Op korte termijn wordt aan de aanbodzijde alles ingezet op kostenbesparingen, maar effectieve productiedalingen zien we niet of nauwelijks. Daarom zal er zowel dit als volgend jaar nog een aanbodoverschot zijn, ook al omdat projecten die enkele jaren geleden werden opgestart nu stilaan in de operationele fase beginnen komen.
De evolutie van de Chinese economie is erg belangrijk voor de vraagzijde, want het land is veruit de grootste verbruiker van het basismetaal. De Chinese macro-economische cijfers blazen tegelijk warm en koud, waardoor het erg onduidelijk is waar de markt naartoe gaat. Feit is dat aan de ongebreidelde investeringsboom van het voorbije decennium een einde is gekomen. Er zijn bovendien aanwijzingen dat Chinese smelters een deel van hun kopervoorraden zullen verkopen. Smelters mogen onbewerkte ertsen belastingvrij invoeren als ze als geraffineerd product weer worden geëxporteerd.
Meerdere futures
Er bestaan enkele trackers om short te gaan op basismetalen, maar die zouden we niet aanraden vanwege de lage liquiditeit en de specifieke nadelen verbonden aan inverse trackers op grondstoffen. Bij de klassieke hefboomproducten hebben zowel BNP Paribas Markets als Commerzbank turbo’s met koper als onderliggende waarde in het aanbod. De drie turbo’s short van BNP Paribas zijn om twee redenen niet zo interessant. Ten eerste zijn er de erg lage hefbomen van 0,76 tot 1,25, die een echt hefboomeffect onmogelijk maken. Toch is het vooral de erg hoge nominale spread (verschil van 40 eurocent tussen aan- en verkoopkoers) die de aantrekkelijkheid van deze turbo’s sterk vermindert. Commerzbank heeft vier turbo’s short in het aanbod met hefbomen die uiteenlopen van 2,7 tot 14. De spread blijft daarbij beperkt tot 4 eurocent. Meerwaarden op hefboomproducten met koper als onderliggende waarde vallen niet onder de onlangs ingevoerde speculatiebelasting.
Merk op dat koper op de meeste grondstoffenbeurzen (LME) in USD per pond wordt genoteerd. Zo komt de huidige prijs van 4775 USD per ton overeen met 2,17 USD per pond.
Koper future Turbo Short (laag risico)
Isin-code: DE000CR9Q1T5
Financieringsniveau: 2,96 USD
Referentieprijs: 2,17 USD
Stoploss: 2,9 USD
Hefboom: 2,7
Koers: 7,01/7,05 EUR
Alle turbo’s short van Commerzbank noteren op Euronext Amsterdam en de onderliggende waarde is het termijncontract met afloopdatum in mei. Dat contract wordt maandelijks doorgerold, maar de prijscurve is vrij vlak, wat betekent dat het verlies aan rendement op dit moment vrij klein is. Zo noteert de mei-future tegen 2,169 USD per pond en het juni-termijncontract tegen 2,171 USD per pond. De stoploss bevindt zich 34 % boven de referentieprijs, waardoor het risico van deze turbo als vrij laag kan worden bestempeld.
Koper future Turbo Short (gemiddeld risico)
Isin-code: DE000CR9QR72
Financieringsniveau: 2,74 USD
Referentieprijs: 2,17 USD
Stoploss: 2,68 USD
Hefboom: 3,7
Koers: 4,99/5,03 EUR
Bij deze turbo short is het verschil tussen de stoploss en de actuele koperprijs teruggelopen naar 24 %. Dat biedt onder normale omstandigheden nog altijd voldoende tijd om in te grijpen als het met de koperprijs toch de verkeerde richting zou uitgaan.
Koper future Turbo Short (hoog risico)
Isin-code: DE000CN6EVH0
Financieringsniveau: 2,5 USD
Referentieprijs: 2,17 USD
Stoploss: 2,45 USD
Hefboom: 6,4
Koers: 2,97/3,01 EUR
De stoploss van deze turbo short ligt nog 13 % boven de referentieprijs en ook boven het niveau dat tijdens de herstelbeweging van vorige maand werd bereikt. Dat is uiteraard geen garantie dat deze technische weerstand standhoudt, maar het biedt wel een extra marge. Verkopen als de koperprijs boven de 2,3 USD per pond uitstijgt.
Koper future Turbo Short (speculatief)
Isin-code: DE000CR9QR72
Financieringsniveau: 2,32 USD
Referentieprijs: 2,17 USD
Stoploss: 2,27 USD
Hefboom: 14
Koers: 1,32/1,36 EUR
Met een stoploss die minder dan 5 % boven de actuele koperprijs ligt, is deze turbo short ronduit speculatief. Enkel voor de korte termijn en voor risicobewuste beleggers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier