NOG EEN INTERNETTARIEF?
De belangenvereniging van de verkopers van internetdiensten ISPA heeft aan minister van Telecommunicatie Rik Daems (VLD) een zogenaamd ‘nultarief’ voor het bellen naar het internet voorgesteld.
De Internet Service Providers’ Association is namelijk niet te spreken over de drie nieuwe tariefformules die Rik Daems op 15 juni wil invoeren. Vanaf dan zullen surfers via speciale 0909-nummers 30, 35 of 40 frank per daluur of 60, 70 of 80 frank per piekuur betalen voor hun communicatiekosten, wat vooral in de piekuren een stuk lager is dan vroeger.
De prijsverlaging gaat echter vooral ten koste van de alternatieve operatoren, die voor de oproepen naar de 0909-nummers een veel lagere interconnectievergoeding van Belgacom zullen krijgen. Daardoor komt het populaire systeem van ‘gratis internet’ in het gedrang. De meeste ‘gratis’ internet service providers (ISP’s) zijn immers aangesloten op de netwerken van de alternatieve operatoren, die de interconnectievergoedingen die ze van Belgacom krijgen met hun internet providers delen. “Niemand acht een gratis dienstenmodel mogelijk als men overstapt naar de nieuwe 0909-nummers. De marges zijn gewoon te klein,” zegt woordvoerder Peter Van Roste van ISPA. “De ISP zal dus zijn inkomsten elders moeten halen door opnieuw betalende abonnementen te creëren.”
Of niet? Want zoals wij verder in dit nummer schrijven, lijdt Belgacom, dat zelf de ISP Skynet controleert, merkelijk minder onder de nieuwe tarieven dan de alternatieve operatoren, die nu trouwens lobbyen om de ingreep van minister Daems bij te sturen. Administrateur-generaal Eric Van Heesvelde van het superviserende Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie bevestigt in dit verband dat er een “consultatie” gaande is over een belangrijk deel van de kosten (de zogenaamde IC Links), waarvoor in het besluit van de minister de alternatieve operatoren moeten opdraaien (zie blz. 26).
Om echt een vlak speelveld te creëren, stellen de internet service providers nu voor om binnen de 0909-nummerreeksen een ‘nultarief’ te creëren. Peter Van Roste van ISPA wou niet in detail gaan omdat het overleg nog loopt, maar het zou erop neerkomen dat de internetleverancier of zijn alternatieve operator zelf de totale dienst (communicatie- én internetkosten) zou factureren aan de eindgebruiker en Belgacom zou vergoeden voor het aanvoeren van de oproepen. Een dergelijk tariferingsmodel bestaat al voor wie telefoongesprekken voert via carrier(voor)keuze. In België gebruikt Econophone het ook voor internettoegang. De minister en het BIPT hebben eerder al dergelijk ‘collecting model’ afgewezen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier