Niki en België

De Franse kunstenares Niki de Saint Phalle, die overleed in 2002, had een band met België. Zo was ze goed bevriend met de kliek rond de casinobons Roger Nellens in Knokke. In zijn tuin bouwde ze een fantastische woonsculptuur in de vorm van een witte draak. Onder meer haar man Jean Tinguely en Keith Haring deden interventies in het interieur.

In het BAM (Beaux-Arts de Mons) start deze week haar eerste museale soloshow in België. Niki was een persoonlijkheid die goed wist hoe ze de media moest bespelen. Hoewel haar voluptueuze vrouwenfiguren het bekendst zijn, werkte ze nog in veel andere media: ze maakte schilderijen, performances, theater en zelfs cinema. Alles was mogelijk, zie de titel van de expo.

Omdat ze ook niet vies was van extralarge kunstwerken waarvan de fysieke beleving belangrijk was, installeert Bergen enkele van die sculpturen in de stad. In de tuin van het museum, in de Jardin du Mayeur en het Parc du Beffroi staan monumentale werken die een impact hebben op de publieke ruimte.

Niki de Saint Phalle. Ici tout est possible, van 15 september tot 13 januari in het BAM in Bergen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content