Nieuwkomer Fagron

Zoals we vorige week al hadden aangekondigd, gaan we in het thema vergrijzing voor een eerste wissel. We stellen een aankooplimiet voor Fagron, dat in de plaats komt van Sanofi, waarop we een winst van 20 % hebben gerealiseerd. Fagron (ex-Arseus) kon de afgelopen jaren een mooi groeiparcours voorleggen en beschikt over een vrij unieke marktpositie. We zetten onze argumenten in het volgende nummer nog eens op een rij.

Lafarge: fusieproject gered

Het was vorige week bijzonder spannend rond het fusieproject van Lafarge met het Zwitserse Holcim. De Zwitsers deden LafargeHolcim wankelen door de oorspronkelijke voorwaarden ter discussie te stellen. Maar de aandeelhouders kwamen tot een compromis. De fusie van gelijken (één voor één) wordt aangepast naar 0,9 Holcim-aandelen per Lafarge-aandeel. Ook wordt een nieuwe topman gezocht en worden de huidige CEO’s, Bruno Lafont (Lafarge) en Wolfgang Reitzle (Holcim), co-voorzitters van de raad van bestuur. Toen het fusieproject op de helling stond, hebben we uit voorzichtigheid 25 van de 75 aandelen verkocht. We zijn opgelucht dat het fusieproject LafargeHolcim overeind blijft en houden onze resterende Lafarge-aandelen bij.

Volkswagen: minder luxueuze situatie

De opmars van het aandeel van Volkswagen wasde afgelopen maanden ronduit indrukwekkend: +33 % sinds het jaarbegin en zelfs +60 % sinds midden oktober van vorig jaar. De stevige onderwaardering is dan ook weg. Daarbij kwam vorige week een wake-upcall van BMW naar aanleiding van hun jaarcijfers over 2014. Door de minder sterke groei van de verkoop in China lijkt toch enige margedruk te ontstaan, ook in het luxesegment, waardoor de winst mogelijk minder uitgesproken groeit dan verwacht. Bovendien zal het aandeel ongetwijfeld niet aan een algemene beurscorrectie kunnen ontsnappen. Vandaar de beslissing om ook de resterende 15 aandelen in de verkoop te zetten.

SQM: exit

De grootste nachtmerrie van een belegger is een totaal onverwachte gebeurtenis die een doordachte investeringsbeslissing totaal op de helling zet. Zoiets maken we mee met het Chileense Sociedad Quimica y Minera (SQM). Als een donderslag bij heldere hemel werd tegen het bedrijf een onderzoek gestart voor illegale partijfinanciering aan de rechtse UDI-partij in 2009. Verdeeldheid in de raad van bestuur over de aanpak van de crisis leidde tot het ontslag van topman Patricio Contesse, die CEO is sinds 1990. Ook de drie vertegenwoordigers van Potash Corp. (de referentie-aandeelhouder met 32 %) in de raad van bestuur stapten op. Het gerucht dat Potash zijn SQM-belang zou verkopen, deed de koers even compleet kelderen, maar het werd snel ontkend.

Dat hele verhaal heeft weinig te maken met de operationele activiteiten en het potentieel op langere termijn, maar werpt zo’n schaduw op het bedrijf en het management dat het verstandiger is minstens tijdelijk afscheid te nemen van deze waarde. Vandaar de adviesverlaging en het verkooporder.

WE ZIJN OPGELUCHT DAT HET FUSIEPROJECT LAFARGEHOLCIM OVEREIND BLIJFT.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content