Boudewijn Vanpeteghem

Nieuwe verkiezingen komen steeds dichterbij

Boudewijn Vanpeteghem Boudewijn Vanpeteghem is redacteur bij Trends.

Het is steeds waarschijnlijker dat er uiteindelijk nieuwe verkiezingen zitten aan te komen.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte gooide de handdoek in de ring. De liberalen komen eraan, maar het is hoogst twijfelachtig dat een onderhandelingsformule met hen gemakkelijker tot een nieuwe regering zal leiden.

Vande Lanotte kan met opgeheven hoofd het toneel verlaten. Misschien is het woord ‘slagveld’ hier beter op zijn plaats. Het viel op dat Waals minister-president Rudy Demotte in zijn recente mediaoptreden benadrukte dat de Vlamingen niet op één communautaire lijn zaten. Begrijp: de Franstaligen wel.

Alsof het om een strijd ging tussen twee legers, om preconfederaal wapengekletter. Het is verbazend dat Demotte zich verbaast over het feit dat er, blijkbaar in tegenstelling tot het zuiden van het land, geen Vlaamse communautaire pensée unique bestaat. Nu ja, dat maakt deel uit van het spelletje zwartepieten.

Liberalen De Open Vld heeft haar keuze voor de oppositie recent gewijzigd en de MR staat al maanden te springen om aan de onderhandelingstafel te kunnen zitten. De sp.a en Groen! ruilen voor de Open Vld, het klinkt de N-VA als muziek in de oren. De arbeidersvleugel van CD&V zal het daar moeilijker mee hebben. Bovendien maakt de sp.a deel uit van de Vlaamse regering. Verdwijnt ze daar dan ten voordele van de Open Vld?

Vrijdag kennen we de nieuwe MR-voorzitter en allicht wordt dat Charles Michel. Hij vertegenwoordigt een socialer liberalisme dan huidig partijleider Didier Reynders. Diens vertrek kan helpen om de PS en de MR nader tot elkaar te brengen. Maar wat gebeurt er dan met de regeringen van PS-cdH-Ecolo onder de taalgrens? Moet daar iemand weg om plaats te maken voor de MR?

Gaat de PS akkoord om zonder de sp.a in een federale regering te stappen? Enzovoort. En dan hebben we het nog niet over inhoud gehad.

Goede punten
Dat België goede economische prestaties neerzet, verlicht de druk op de politici om snel een regering te vormen. Bovendien waakt de aftredende regering Leterme over het te volgen begrotingstraject.

Afwachten of dit voldoende zal zijn om de financiële markten in bedwang te houden, mochten de politici opnieuw in verkiezingsmodus gaan. Dat gaat altijd gepaard met fors taalgebruik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content