Nieuwe baas, nieuwe structuur

Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

Novartis, het nummer één op de Belgische markt, heeft een ingrijpende transformatie ondergaan. Vooral de tak oncologie doet met de nieuwe groepsstructuur een reuzenstap vooruit.

De farmagroep Novartis, het nummer één op de Belgische markt, heeft het voorbije jaar via een rist miljardendeals een ingrijpende transformatie ondergaan. De Zwitserse groep verkocht haar afdeling dierengeneesmiddelen aan het Amerikaanse Eli Lilly en haar afdeling vaccins — uitgezonderd de griepvaccins — aan het Britse GSK. Novartis nam op zijn beurt de divisie kankermedicijnen van GSK over. Samen lanceerden Novartis en GSK een joint venture voor gezondheidsproducten waarvoor geen voorschrift is vereist. Novartis-producten als Otrivin en Voltaren vallen daardoor voortaan onder die joint venture.

Pas vorige maand werden de deals met GSK gefinaliseerd en kan ook in ons land de nieuwe structuur voor Novartis Pharma, de divisie innoverende merkgeneesmiddelen van de groep, volop worden geïmplementeerd. Tot grote vreugde van de Canadees Luc Beaulieu, die sinds november de topman van Novartis voor België en Luxemburg is. “Die deals maken me heel gelukkig”, zegt Beaulieu in zijn eerste gesprek vanuit de hoofdzetel van Novartis België in Vilvoorde. “We zijn zeer sereen over die integratie. We voelen ons er helemaal klaar voor.”

“Nu kunnen we ons opnieuw concentreren op de toekomst en de uitwerking van onze strategie. In september zou iedereen daarvoor op één lijn moeten zitten”, voegt Michel Geelhand, de algemeen directeur van Novartis Oncologie voor België en Luxemburg, eraan toe.

Geen verrassing

Vooral voor de tak oncologie betekent de nieuwe groepsstructuur een reuzenstap vooruit. “De complementariteit met GSK in oncologie sprong meteen in het oog”, aldus Geelhand. “Zo had GSK een product voor de behandeling van borstkanker en een voor de behandeling van nierkanker, die volledig passen bij onze portfolio. GSK had ook al lang een product tegen huidkanker, terwijl wij daarin eigenlijk nog in de kinderschoenen stonden.”

“Dat er een deal aan stond te komen, was voor ons ook niet echt een verrassing”, gaat Geelhand verder. “We waren daarvoor al met GSK in contact, zeker nadat ze een nieuwe molecule hadden ontdekt in het onderzoek naar nierkanker. En er mag dan wel bijna een jaar verlopen zijn tussen de aankondiging van die deals en de implementatie ervan, maar dat betekent niet dat al onze plannen gedurende een jaar geblokkeerd waren.”

Voor het personeel van de divisie Novartis Pharma, met ruim 300 mensen, heeft de hele reorganisatie geen negatieve impact, benadrukt Beaulieu. Onlangs verhuisde het oncologieteam van GSK wel van Waver naar de Novartis-zetel in Vilvoorde. Eindelijk, klinkt het bij de twee toplui. “De nieuwe collega’s hadden gewild dat het allemaal nog sneller zou gaan”, zegt Geelhand. Het enige nadeel: het gebouw in Vilvoorde barst stilaan uit zijn voegen, geeft Beaulieu toe. “Maar ik ben bereid mijn kantoor op te delen.” (lacht)

Kostenbesparingen

Novartis is in België lang niet alleen actief met merkgeneesmiddelen, waarvan het er hier de voorbije vijf jaar zeventien heeft gelanceerd. Daarbij zit ook de ooggeneesmiddelenafdeling Alcon, vooral bekend voor haar distributieakkoord met het biotechnologiebedrijf ThromboGenics. Alcon heeft in Puurs een grote productieafdeling met bijna 1500 werknemers. Sandoz, de divisie voor generische geneesmiddelen van Novartis, heeft in ons land zowat 130 personeelsleden.

De groepsreorganisatie heeft geen invloed op Alcon en Sandoz. Ook aan de kostenbesparingen die Joe Jimenez, de CEO van Novartis wereldwijd, onlangs aankondigde, zal België allicht ontsnappen.

Bert Lauwers

“De complementariteit met GSK in oncologie sprong meteen in het oog”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content