NIEUWE AANDEELHOUDERS
Half miljard frank verlies.
De oude aandeelhoudersstructuur van Brepols Group was 37% familie de Cartier de Marchienne, 37% Casterman, 20% Ackermans & Van Haaren, 5% Degroof Investments. De eerste niet-familiale CEO, Paul Vangerven, werd in 1995 binnengehaald. De aandeelhouders hadden niet één visie, de verwarring over de strategie zat diep. Daaruit volgden financiële aderlatingen. De situatie is vandaag uitgeklaard door een kapitaalverhoging van de Cartiers. De bankiers hielden de kredietlijnen open. Jean-Louis de Cartier: “Wij wilden zelf opnieuw de leiding in handen nemen en sterke aandeelhouders zijn die niet enkel financieel geïnteresseerd waren, maar ook het management voerden. Een plan met personeelsafvloeiingen en looninlevering moest volgen voor de sanering.”
Vandaag bezit de familie de Cartier 56%, Ackermans & van Haaren 14%, Casterman 24,5% en Degroof 5%. Het geconsolideerde verlies over 1998 bedroeg een half miljard frank, in 2001 moet de winst na belastingen 115 miljoen frank zijn. Lijken in de kast zijn onder meer de 58 miljoen frank voor de vervallen Maribel-steun die Brepols moet terugstorten. Jean-Louis de Cartier: “Wij hebben bloed en tranen gezweet, iedereen heeft zich ongelooflijk ingezet. Onze familiale loyauteit speelde mee in deze beslissing. De familie wilde Brepols niet laten vergaan in een zware storm. Het bedrijf heeft een mooi verleden, maar ook een toekomst.”
Jean-Louis de Cartier is agronoom van opleiding en exploiteert 160 hectaren in de Noorderkempen (een wortelwasserij, graszoden- en kruidenteelt). In de milieusector zit Ecofert (Namen), waarvan Jean-Louis de Cartier en Watco de controle delen. Norland (Andenne) is het Belgische nummer twee in potgrond, na het Kempense Agrofino (de derde broer, Raoul, en Invest Sud zijn eveneens aandeelhouder). De landerijen van Jean-Louis de Cartier in Hongarije werden verkocht in 1996 aan een Hongaarse partner.
Emile de Cartier startte in 1988 Conceptexpo, een Wavers bedrijf voor standenbouw dat het Belgische nummer één werd. De broers zochten emplooi buiten Brepols, omdat ze familiaal niet meer dominant waren, dus elders hun zakelijk vernuft dienden te botvieren.
Frans Crols
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier