Nieuw proces tegen De Prins
Maurits De Prins, nog maar net veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de Superclub- en KS-affaire, moet op 4 oktober opnieuw voor de correctionele rechtbank verschijnen. Op verdenking van bedrieglijke onvermogendheid.
Op 4 oktober moet Maurits De Prins voor de 52ste kamer in Brussel verschijnen wegens bedrieglijke onvermogendheid, zo vernam de redactie. Dat proces komt er na een klacht van de Generale Bank uit 1997. Ondertussen loopt er nog een gelijkaardige klacht tegen hem van de NV Mijnen, de vroegere Kempense Steenkoolmijnen ( KS). Daarnaast hangen er de voormalige topman van videoketen Superclub, die onlangs veroordeeld werd tot vier jaar hechtenis, nog strafrechtelijk een rist procedures boven het hoofd. Een poging om door de bomen het bos te zien.
Bij de kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen ligt een dossier waarin De Prins samen met zijn trouwe vriend Robert Scheers beschuldigd wordt van fraude rond leningen voor diens Amerikaanse activiteiten. Ook loopt er tegen De Prins een onderzoek na een klacht van Philips over een lening door De Prins met borgstelling van Superclub voor de later failliet gegane Ierse tekenfilmstudio van Don Bluth. Hier wordt eveneens Jos Delcroix geviseerd. Voorts is De Prins, samen met de meeste anderen die op 26 juni 2002 door het Antwerpse hof van beroep in de zaak Superclub en KS veroordeeld werden, bij het Hof van Cassatie in beroep gegaan.
Ook Charles Cool, de rechterhand van De Prins bij Superclub en mee tot twee jaar cel veroordeeld, heeft nog strafrechtelijke kopzorgen. Zo moet hij op 7 november verschijnen voor de debatten in voortzetting rond zijn failliete patrimoniumvennootschap Tira Beleggings & Exploitatiemaatschappij. Dat gebeurt samen met Paul De Cock, zwager van De Prins en vroeger directeur bij Superclub. Cool, die onder meer bedrieglijke bankbreuk wordt aangewreven, gaf hiervoor tot dusver verstek.
Ondertussen maakt de zaak van de Antwerpse spaarkas Luc Thibaut & co. Financiers vorderingen. Dit was zowat de privé-bank van de groep, die bij de vereffening in oktober 1992 een put van ongeveer 37,2 miljoen euro achterliet. De zaak is in voortzetting gepland voor 31 oktober. Geviseerd zijn de bedrijfsleiders Frans Thibaut en Fréderique Bruggeman wegens het overtreden van de regels op kapitalisatiemaatschappijen. Ook in de ermee verwante zaak van het bedrijvenimperium rond het in september 1992 failliet gegane Lavithas, het Mechelse dienstenverlenende bedrijf uit de audiovisuele sector, worden nog stappen gezet.
Ten slotte lopen er op burgerlijk vlak nog belangrijke procedures voor diverse rechtbanken. Zo dient het Hof van Cassatie zich uit te spreken in een zaak van minderheidsaandeelhouders van Superclub uit de groep De Prins tegen Philips. Die aandeelhouders verloren in beroep en vragen alsnog een schadevergoeding voor hun verlies aan Philips. Ook hebben dezelfde aandeelhouders om een gelijkaardige reden een procedure lopen tegen de bedrijfsrevisoren van Superclub. Die procedure voor eerste aanleg in Mechelen ligt voorlopig stil. Ook de 2000 spaarders van Thibaut die de Controledienst der Verzekeringen aanklagen wegens een gebrek aan controle, wachten op een uitspraak.
Willy Van Damme [{ssquf}]
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier