Nieuw dubbelbelastingverdrag met Frankrijk

De vreugde bij beleggers in Franse aandelen is van korte duur. In Trends van 4 februari 2021 legden we uit hoe ze in de belastingaangifte via een belastingkrediet kunnen terugvragen wat ze in 2020 te veel hebben betaald aan belasting op Franse dividenden. Via een bezwaar of ambtshalve ontheffing kunnen beleggers ook terugvragen wat ze te veel betaalden in 2017, 2018 en 2019.

Iets meer dan een jaar geleden gaf het Hof van Cassatie enkele misnoegde beleggers die naar de rechter trokken gelijk. Zij beriepen zich op het dubbelbelastingverdrag met Frankrijk, waarin sprake was van een verrekening van de Franse bronheffing met de Belgische roerende voorheffing, die al lang niet meer gebeurde. De overheid gaf zich gewonnen en zou belastingplichtigen die erom vroegen terugbetalen.

Op 9 november zetten België en Frankrijk echter hun handtekening onder een nieuw dubbelbelastingverdrag, dat na ratificatie in de parlementen in 2023 of 2024 in werking treedt. In dat nieuwe verdrag is geen sprake meer van de verrekening en dus zullen beleggers gewoon weer 12,8 procent Franse bronheffing en daarna 30 procent Belgische roerende voorheffing betalen op wat overblijft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content