Netwerken via de stekker

Twee of meer thuiscomputers via een lokaal netwerk met elkaar verbinden, levert tal van voordelen op. U kunt gebruikmaken van speciale kabels, kiezen voor een draadloze verbinding of opteren voor HomePlug: een minder bekend alternatief dat uw elektriciteits-leidingen bezigt.

Reacties: e-trends@trends.be

Netwerken is handig: hangt u uw pc’s thuis in een zogenaamd Local Area Network ( LAN), dan kunt u vlot bestanden van de ene computer naar de andere versassen, een printer van overal aanspreken en ook de bestaande internetverbinding over meerdere gebruikers verdelen. Maar hoe handig een eigen LAN ook is, soms is de opoffering groot. Niemand trekt zomaar met plezier kabels door het hele huis, zeker niet wanneer u een huurwoning betrekt. Draadloze netwerken zijn dan weer beperkt wat betreft de afstand en het aantal obstakels dat ze weten te overwinnen. Woont u in een huis met dikke betonnen muren, dan hebt u dubbel pech: kabels erdoor krijgen is een hels karwei en ook een radiosignaal zal alleen sterk verzwakt in de andere kamer aankomen.

Dubbel pech, maar niet het einde van uw mogelijkheden. Want er bestaat ook een derde oplossing, die gebruikmaakt van de bestaande infrastructuur en de naam HomePlug meekreeg. HomePlug is een alliantie van verschillende fabrikanten die plechtig beloven dat hun apparatuur onderling compatibel is. De technologie zorgt ervoor dat computergegevens kunnen meeliften op elektrische leidingen. Aansluitpunten genoeg dus, want elke stekker in huis biedt op die manier toegang tot het lokale netwerk.

Geen snelheidsrecords gebroken

Wij konden de mogelijkheden van zo’n ‘elektrisch netwerk’ uittesten aan de hand van twee Powerline Adapters van het merk Peabird, kleine toestelletjes die u rechtstreeks in de stekker stopt en via een USB-kabel met uw pc of laptop verbindt. De handleiding die bijgeleverd wordt – spijtig genoeg alleen in het Frans en het Engels – is erg summier, maar geeft uiteindelijk voldoende duidelijk weer hoe u alles moet installeren. Onze laptop, die ook al via een draadgebonden en een draadloos netwerk contact legt, nam er met plezier een derde technologie bij. De drie alternatieven kunnen dus perfect naast elkaar op eenzelfde toestel werken. Handig als u op kantoor via een klassiek netwerk verbindt, op verplaatsing draadloos surft en thuis wil gebruikmaken van HomePlug-apparatuur.

Met de bijgevoegde software kunt u een aantal basisinstellingen aanpassen. Zo kunt u een wachtwoord kiezen dat alle adapters op het netwerk moeten kennen om elkaar te kunnen ‘zien’. Dat laat bewoners van een appartementsgebouw toe hun netwerk af te schermen van dat van de buren, die vaak aan dezelfde elektrische leidingen zullen hangen. Via de software kunt u ook kijken hoe snel de verbinding verloopt. HomePlug-toestellen zijn impliciet beperkt tot 14 megabit, een fractie van de 100 megabit die u op een draadgebonden netwerk kunt verwachten en zelfs trager dan moderne draadloze verbindingen die makkelijk aan 54 megabit verlopen.

Bijkomend probleem: de verbinding is niet altijd even stabiel. Bij een test met twee stekkers op twee verdiepingen liep ze zelfs uiteen van 0,90 megabit tot 7,71 megabit, binnen een tijdsspanne van goed twee minuten. Het Peabird-systeem is dan ook vooral een noodoplossing die occasioneel goede diensten kan bewijzen – al is het maar omdat u makkelijk van plaats kunt wisselen – maar uiteindelijk niet kan wedijveren met de ingeburgerde alternatieven.

Raphael Cockx

Dankzij HomePlug kunnen computergegevens mee op het elektriciteitsnet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content