NetPC tegen NC

Het wordt ingewikkeld. Na de Network Computer zijn er nu de NetPC en de “managed pc”. Alleen het doel blijft hetzelfde : de gebruikskosten drukken.

Voor wie pc’s te duur vindt in aankoop en onderhoud, hebben enkele fabrikanten een antwoord klaar : de NetPC. Hij zou eind september in België moeten verschijnen. Compaq, IBM, Hewlett-Packard, Dell en Packard Bell maken zich klaar om modellen uit te brengen. Voornaamste doelgroep : de ondernemingen.

Pc-gebruikers moeten zich nog niet ontheemd voelen. De NetPC’s blijven echte pc’s. Zij zullen de courante programma’s gebruiken, die voor Microsoft Windows zijn geschreven. Het verschil is alleen dat ze geen diskettelezer en geen cd-rom hebben, wat hun prijs helpt verlagen. Programma’s en gegevens komen via het netwerk, lokaal of niet, waarop de NetPC moet worden aangesloten om te functioneren.

MEER JAVA, WINDOWS.

U moet de NetPC niet verwarren met de Network Computer of nc. Die laatste is begin ’96 uitgedacht als concurrent van de “te dure” pc. Sun Microsystems, Oracle en IBM hebben deze goedkope microcomputer uitgedacht 500 dollar zonder scherm wordt gezegd. De nc moet de hegemonie van de pc-standaard, met zijn Intel– of Intel-compatibele processor en zijn MS Windows-besturingssysteem, ondermijnen. De nc heeft ook al geen diskettelezer, noch cd-rom en wordt net zoals de NetPC standaard geleverd met een netwerkconnectie Ethernet voor de verbinding met lokale netwerken of modem of ISDN voor telecommunicatieverbindingen. Maar de nc wil vooral werken met programma’s in Java, een nieuwe taal. Hij creëert een breuk met het universum van de Windows-pc’s, hoewel hij in theorie ook Windows-programma’s zou draaien.

Zijn jongere neef, de NetPC, werkt ook met Java, maar zal voor alles geoptimaliseerd worden voor Windows-programma’s. Hij bevat trouwens een harde schijf (wat niet noodzakelijk het geval is voor de nc). Het verschil zit in de natuur van de Java-programma’s. Zij bestaan uit kleine modules van verschillende tientallen (of honderden) kilobytes die men afzonderlijk “aanroept”, terwijl de Windows-programma’s blokken van verschillende megabytes zijn waarin alle functies zijn samengebracht.

Voor de NetPC is de harde schijf een noodzaak omdat ze de meest courante toepassingen moet bevatten en het netwerk van die last moet bevrijden. Een gecentraliseerd desktopbeheer moet het bijwerken van de programma’s op die schijven vergemakkelijken.

VERZEGELD.

Behalve de aankoopprijs, die 7500 tot 10.000 frank lager zou liggen dan die van een vergelijkbare pc, zouden de NetPC’s eenvoudiger te gebruiken moeten zijn. Hun beheer zou volledig vanaf de servers worden gedaan. De informatica-afdeling zou de pc’s zelfs vanop afstand kunnen aanzetten om de bestanden bij te werken en ander onderhoud te doen dat met andere computers verplaatsingen van technici zou meebrengen.

Omwille van de eenvoud en om ingrepen van gebruikers te beteugelen, wordt de NetPC verzegeld verkocht. U zal er geen extra elementen kunnen bijstoppen door de behuizing open te gooien, zoals bij een pc. Als u extra capaciteit wil toevoegen (cd-rom, harde schijf…) dan moet u dat extern doen via een aansluiting op de supersnelle Universal Serial Bus (USB). Reden : installaties binnenin door niet-ingewijden geven vaak conflicten en tergende pannes.

Het concept past in het Zero Administration Initiative van Intel en Microsoft, dat de totale gebruikskosten, de Total Cost of Ownership (TCO) van een pc wil terugdringen. Volgens een veelgeciteerde studie van de Amerikaanse Gartner Group, zou die kost meer dan 200.000 frank per jaar bedragen, een bedrag waarin de aankoopprijs van de pc maar een kleine rol speelt. De som omvat onder meer het bijwerken van de programma’s, diverse herstellingen (virusinfecties !) en het soms moeilijke afstellen van nieuwe componenten (geluidskaarten, interne modems…).

De componenten zelf verschillen niet van die in de klassieke pc : een Intel Pentium processor van minimum 133 Mhz (of een compatibel model, genre Cyrix of AMD), een hoofdgeheugen van 16 megabytes (32 MB aanbevolen) en een L2 cache-geheugen van minimum 256 Kbytes. Compaq heeft een Deskpro 4000N voorgesteld en HP kondigt een gamma NetPC’s aan. IBM dat zowel op de nc als op de NetPC wedt brengt in oktober zijn modellen op de markt.

COHABITATIE.

Dell spreekt van zijn kant over de managed pc, een plan om de voordelen van de NetPC naar alle desktopgebruikers te brengen. Dell denkt dat de NetPC en de pc samen zullen bestaan en dat er dus een middel moet zijn om het geheel van het microcomputerpark economisch te beheren. Het managed pc-concept veronderstelt daarom een aanpassing van de bestaande pc’s aan programma’s en accessoires die het beheer vergemakkelijken. Een begin is de adoptie van de Zero Administration Kit van Microsoft die alle toepassingen vergrendelt, voor zover de gebruiker ze niet nodig heeft.

De NetPC-aankondigingen lokken giftige commentaren uit in het nc-kamp. Paul Zéboulon van Sun Microsystems France : “De NetPC is de toekomst. Er werkt nog geen enkele vandaag, terwijl wij al de JavaStation hebben.” In werkelijkheid is de nc nauwelijks beginnen bestaan : de ondernemingen testen hem uit. De komst van de NetPC zal de investeringsbeslissingen vertragen omdat de bedrijven zullen willen vergelijken, afwegen en vooral zien of er écht een verschil bestaat tussen nc en NetPC.

RVA

DE NETPC, EEN EENVOUDIGERE PC In de herfst in België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content