Netflix ronselt bijna het dubbele van de verwachte abonnees begin 2024
Netflix heeft tijdens de eerste drie maanden van dit jaar fors meer abonnees kunnen aantrekken dan analisten hadden verwacht. Dat heeft het Amerikaanse streamingplatform te danken aan nieuwe reeksen en zijn maatregelen tegen het delen van wachtwoorden.
Tijdens het eerste kwartaal kwamen er 9,33 miljoen klanten bij, zo maakte Netflix donderdag bekend. Het gaat om bijna het dubbele van de gemiddeld 4,84 miljoen waar analisten op hadden gerekend. De abonneegroei doet zich wereldwijd voor, maar was vooral sterk in de Verenigde Staten en Canada.
Door de forse aanwas van klanten legt Netflix ook betere financiële cijfers voor dan verwacht. De omzet steeg met 15 procent tot 9,37 miljard dollar, de nettowinst met 79 procent tot 2,33 miljard dollar.
Netflix geeft in een brief aan zijn aandeelhouders aan dat de goede resultaten ook in het huidige kwartaal zullen aanhouden. “We verwachten een omzetgroei van 16 procent”, luidt het. De abonneegroei zal in het tweede kwartaal door de “seizoensgebondenheid” wel lager uitvallen dan in het eerste.
Strengere regels
Vanaf 2025 zal Netflix stoppen met het rapporteren van de abonneeaantallen per kwartaal, luidt het. Terwijl beleggers meestal focussen op dat cijfer om de prestaties van het platform te evalueren, wil het bedrijf zelf meer de nadruk leggen op de klassieke data zoals omzet en winst. Netflix belooft wel nog “belangrijke mijlpalen” in verband met abonnees te zullen blijven rapporteren vanaf volgend jaar.
De streamingdienst kent een herstel na een vertraging in 2021 en 2022. De klantengroei tijdens het eerste kwartaal was dan ook het beste jaarbegin sinds 2020.
Het herstel is in grote mate toe te schrijven aan het optreden tegen het delen van accounts. Netflix schatte dat meer dan 100 miljoen mensen een account gebruikten waarvoor ze zelf niet betaalden. Het lijkt erop dat het streamingplatform veel van hen heeft kunnen overtuigen om ook zelf te betalen voor toegang tot de catalogus van films en series.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier