Nespresso streeft naar 100 % recyclage van koffiecapsules tegen 2020
Sinds 1991 staat recyclage op de agenda van Nespresso en in al die jaren is het steeds een belangrijker aandachtspunt geworden. Tegen 2020 wil het koffiebedrijf àlle gebruikte koffiecapsules een nieuw leven geven.
Al in 1991 begon Nespresso met recycling, de start werd in Zwitserland gegeven. Ook in België is het merk al enkele jaren bezig met het recyclen van de gebruikte capsules en heeft het intussen een capaciteit van 100% bereikt. Tegen 2020 wil Nespresso die volle honderd procent wereldwijd halen – en werkelijk elke gebruikte capsule opnieuw inzetten.
Nespresso België werkt daarvoor samen met Dusseldorp, een Nederlands bedrijf met verschillende activiteiten, waaronder het inzamelen van afval, service en onderhoud van rioolstelsels, reiniging en inspectie van riool-stelsels, en nieuwbouw en renovatie van pompsystemen. Voorts zijn ze actief in de grond, weg- en waterbouw, sloop, asbestsanering en (water)bodemsanering.
Naar schatting 75% van alle ooit geproduceerde aluminium is nog altijd in gebruik.
Met Dusseldorp zette Nespresso een duurzaam verwerkingsproces op waarin de koffieresten en het aluminium van elkaar worden gescheiden. Er zijn hoofdzakelijk twee redenen waarom voor koffiecapsules aluminium wordt gebruikt. In tegenstelling tot andere materialen is aluminium oneindig recycleerbaar. Naar schatting 75% (cijfer van de European Aluminium Association) van alle ooit geproduceerde aluminium is vandaag nog altijd in gebruik. Uit testen is bovendien gebleken dat aluminium het beste materiaal is om de aroma’s en de smaak van koffie te bewaren, en te beschermen tegen de grootste vijanden van koffie: lucht, licht en vochtigheid. Dankzij aluminium is er geen extra verpakking rond de capsule nodig.
KOFFIEDIK KIJKEN
Aluminium kan veelzijdig gerecycled worden. Het wordt gebruikt voor allerlei nieuwe producten in bijvoorbeeld de auto-industrie of voor fietsen. Nespresso test momenteel ook uit of het mogelijk is om nieuwe capsules te produceren uit het gerecycleerde aluminium.
Het koffiedik wordt dan weer omgezet in biobrandstof en is ook een ideale compostverbeteraar. In Zwitserland wordt het bijvoorbeeld ingezet in de wijngaarden.
TEKST BEN HERREMANS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier