NEO PARTICIPATIONS (2)

Origineel is vooral de manier waarop Neogroup Ventures de starters wil begeleiden. Money is a commodity, onderschrijft Lieven Jaspaert. Tijd niet. Dat weerspiegelt zich in de structuur van de beheersmaatschappij, die verschillende soorten partners onderscheidt.

Executive partner wordt, naast Lieven Jaspaert, de gedreven John Baeyens (27), die tot nog toe sales & marketing directeur bij Yucom was. Zij trekken voltijds het initiatief. Lieven Jaspaert wordt chief executive officer en contactpunt met de investeerders. John Baeyens geeft leiding aan een vierkoppig team dat de participaties prospecteert en opvolgt.

Founding partners worden Peter Hinssen (medestichter van eCom Interactive Services, nu onder meer voorzitter van het e-commerce-hostingbedrijf EurASP en het streaming-mediabedrijf StreamCase), Luc De Vos (medestichter en ex-gedelegeerd bestuurder van Eunet België), Luc Osselaer (stichter van Ellips Communications, nu deel van Omnicom), Bruno Denys (ex-gedelegeerd bestuurder van Platinum Technologies Benelux) en een vijfde partner die nog even in de schaduw wil blijven.

Sterk is dat elk van de stichtende partners zich verbindt om netto twee manmaanden per jaar – één dag per week – te besteden aan het begeleiden van de starters waarin Neo Participations zal investeren. “Dat zijn geen factureerbare diensten, dat is een onderdeel van de waarde die wij bieden,” onderstreept Lieven Jaspaert. “Veel VC’s hebben ronkende namen in hun raad van bestuur, zonder dat hun deelnemingen die ooit zien. Maar als een starter hoort dat Peter Hinssen hen persoonlijk zal begeleiden, dan wordt er geluisterd.”

Ten slotte telt Neogroup ook twee investment partners, waaronder Eric Pieters van Eccent. “Zij kunnen niet zo veel tijd vrijmaken, maar zetelen net als de executive en founding partners wel in het investment advisory committee,” zegt Lieven Jaspaert.

In totaal zal Neogroup Ventures, executive partners inbegrepen, acht personeelsleden hebben, waaronder een venture lawyer. Dat is relatief veel. Jaspaert: “John (Baeyens) en ik hebben betere tijden gekend qua salaris. Maar ik heb hard gewerkt om de partners ervan te overtuigen om de business-angelactiviteit die ze wilden opzetten, op te waarderen tot een seed-capitalactiviteit en hem te structureren als een professioneel venture-capitalbedrijf.” Loeff Claeys Verbeke werkte de juridische structuren uit.

Neogroup wil ook ethisch schitteren. “Van de partners eisen we volledige openheid van zaken over hun mandaten en participaties. Wij willen clean as a whistle zijn,” zegt Jaspaert. Er is ook geen sprake van dat de partners, zoals maar al te vaak gebeurt, eigen participaties inbrengen. “De inbreng is cash. Geen inbreng in aandelen. Dit is een vers fonds met vers kapitaal waarmee nieuwe ventures worden gedaan.”

Neogroup Ventures zelf krijgt als beheersmaatschappij 1,5 miljoen euro aan kapitaal mee, waarvan ongeveer 1 miljoen euro direct in Neo Participations wordt gestopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content