Neem uw voorzorgen tegen turista

Marleen Finoulst Hoofdredacteur Bodytalk en arts

Gemiddeld 30 tot 80 procent van de reizigers krijgt op reis te maken met turista of reizigersdiarree. Doorgaans na het eten of drinken van gecontamineerd voedsel en water. In drie op vier gevallen gaat het om een bacteriële infectie; virussen en parasieten zijn minder frequent. Turista uit zich in acute diarree waarbij de stoelgang zo goed als vloeibaar wordt. De ernst is variabel. Vaak gaat de diarree gepaard met nog andere symptomen, zoals misselijkheid, braken, buikpijn en soms koorts. Eén slachtoffer op vijf moet gedurende enkele dagen het bed houden en twee op vijf dienen hun reisplannen aan te passen. Een zeldzame keer is een ziekenhuisopname nodig wegens uitdrogingsverschijnselen.

Preventie

Het risico op turista hangt af van de plaats van bestemming. Men maakt een onderscheid tussen landen met een laag risico (VS, Europa, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland), een middelmatig risico (Japan, Korea, Zuid-Afrika, Israël, het noordelijke gedeelte van het Middellandse Zeebekken, de eilanden in de Stille Oceaan) en een hoog risico (het zuidelijke gedeelte van het Middellandse Zeebekken, de ontwikkelingslanden van Afrika, Latijns-Amerika en Azië).

De meeste gevallen van turista kunnen worden voorkomen met eenvoudige preventieve maatregelen. Opletten op wat je eet en drinkt beperkt de inname van ziekmakende bacteriën in sterke mate. Daarnaast is geregeld de handen wassen met water en zeep belangrijk. Reizigersdiarree helemaal voorkomen is echter onmogelijk, want de preventieve maatregelen zijn niet altijd en overal perfect door te voeren. Er blijft altijd een reële kans op turista bestaan, maar het risico op een ernstige vorm neemt wel af.

Mensen die medicijnen innemen tegen maagzuur (antacida) lopen meer kans op turista, omdat die middelen de zuurtegraad in de maag verhogen. Maagzuur vormt een natuurlijke barrière tegen binnendringende bacteriën.

Genezing

Heb je toch prijs, ondanks allerhande voorzorgsmaatregelen, dan moet je in eerste instantie voldoende drinken om uitdroging te vermijden. Tracht ook normaal te blijven eten, dat zorgt voor de nodige vitamines, mineralen en andere energiebronnen. Denk niet dat je je darmen moet sparen door te diëten. Een gezonde, gevarieerde voeding is heilzamer. Vermijd wel te sterk gekruide of te vette eetwaren. Om de stoelgangfrequentie te verminderen kan je loperamide (best bekend onder de commerciële naam Imodium) innemen. Middelen tegen diarree versnellen het genezingsproces niet, maar het toiletbezoek blijft wel binnen de perken. Reizigersdiarree geneest bijna altijd spontaan na enkele dagen.

In geval van bloederige diarree of bij hoge koorts mag je geen loperamide gebruiken. Het is ook verboden voor kinderen jonger dan twee jaar en voor zwangere vrouwen.

Het ziekteproces verkorten kan eventueel wel met een aangepast antibioticum. Bij meer ernstige vormen van reizigersdiarree is een antibioticum zelfs aangewezen. Vraag raad aan je huisarts voor afreis. Hij of zij kan een gepaste therapie voorschrijven en toelichten in welke omstandigheden je de medicatie best gebruikt.

Vaccin

Recent hebben wetenschappers een vaccin ontwikkeld tegen een van de belangrijkste verwekkers van reizigersdiarree: namelijk escherichia coli. Het vaccin, ontwikkeld als huidpatch, zit nog in de test-fase. De eerste resultaten zijn matig positief: in een groep van 170 gezonde reizigers naar Mexico en Guatemala (twee hoog-risicogebieden) kregen 59 personen het vaccin en 111 een placebopatch. De patch werd voor het vertrek op de bovenarm gekleefd. Van de reizigers met het echte vaccin kreeg 15 procent diarree tegenover 22 procent uit de placebogroep. Volgens de onderzoekers was ook de ernst van de diarree in de behandelde groep verminderd.

Mocht het vaccin over enkele jaren op de markt komen, dan blijven preventieve maatregelen nog steeds nodig. Reizigersdiarree kan immers ook veroorzaakt worden door andere bacteriën, zoals salmonella en campylobacter. (T)

hoofdredacteur bodytalk

Marleen.finoulst@bodytalk.be

Marleen Finoulst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content