Neem tijd voor het ontbijt

Marleen Finoulst Hoofdredacteur Bodytalk en arts

Ontbijters zijn gezonder en hebben minder gewichtsproblemen.

Bestaat uw ontbijt uit een kop koffie of eet u helemaal niets ’s morgens? Dan behoort u tot de 15 procent Belgen met dezelfde slechte gewoonte. Mensen die niet ontbijten, hebben gemiddeld meer gewichtsproblemen, hun voeding is minder evenwichtig en bevat meer vet dan die van goede ontbijters.

Het belang van de maaltijden en de momenten van de dag waarop ze worden genomen, verschillen vooral door culturele gewoonten. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten ontbijten de mensen meestal zeer uitgebreid. Daartegenover lijkt het klassieke continentale ontbijt, met wat brood, jam en koffie, schraal. De waarde die men aan het ontbijt hecht, verschilt individueel en de sociale afkomst speelt eveneens een rol. Mensen van het platteland ontbijten doorgaans uitgebreider dan stedelingen.

Het volwaardig ontbijt geniet nog steeds de voorkeur, en dit om verschillende redenen. Wie ’s ochtends goed ontbijt, eet beduidend meer fruit, groenten, graan- en zuivelproducten dan mensen die beperkt of niet ontbijten. De inname van voedingsmiddelen ligt bij goede ontbijters daardoor dichter bij de algemene richtlijnen voor een goede en evenwichtige voeding. Slechte ontbijters halen hun energie meer uit tussendoortjes. Hun voeding bevat gemiddeld ook meer vet. Bij slechtere ontbijters vindt men gemiddeld ook hogere cholesterolwaarden in het bloed en ze worstelen ook vaker met overgewicht.

Ontbijtgranen en melk

Het gebruik van ontbijtgranen met melk is interessant omdat op die wijze de aanvoer van calcium verbetert. Die is bij veel mensen immers te laag, wat het risico op botverlies en breuken doet toenemen. Zeker bij jongeren is een voldoende grote aanvoer belangrijk. De botmassa neemt vooral toe tijdens de jaren van de groeispurt, in de adolescentie dus.

Ongeveer 75 procent van de meisjes en de helft van de jongens gebruikt te weinig melkproducten. Nochtans vormen melkproducten een uitstekend middel om de inname van calcium te verbeteren. Een gelijkaardige redenering geldt voor oudere mensen: ook zij worden geconfronteerd met een versneld botverlies. Het gebruik van ontbijtgranen met melk behoort niet echt tot hun voedingsgewoonten, maar zou zeker gestimuleerd mogen worden.

Een goede gewoonte

Tijd is een belangrijk element voor een goed ontbijt, net als voor andere maaltijden overigens. Het is zeker geen verloren tijd, zoals nogal wat mensen denken. Het kan een rustige aanloop vormen tot de dag. Het ontbijt vormt een uitstekend moment om de geplande activiteiten van de dag nog eens te overlopen en u voor te bereiden op de spanningen en de drukte van de dag. Met een gevarieerd ontbijt wapent u uw lichaam voor wat komt. Goed ontbijten wordt een gewoonte die wordt aangeleerd door het voorbeeld te zien van de ouders. Leer uw kinderen die gewoonte die hun gezondheid ten goede komt, tijdig aan!

Veel mensen stellen dat ze ’s morgens gewoon geen hap door hun keel krijgen. Doorgaans tafelen zij ’s avonds redelijk uitgebreid of blijken nogal wat te knabbelen, bijvoorbeeld tijdens het televisiekijken. Sommigen eten ’s avonds uitgebreider omdat ze er overdag door hun drukke bezigheden nauwelijks de tijd voor vinden. Bij een overdadige maaltijd ’s avonds hebben mensen ’s morgens echter nog vaak een verzadigd gevoel, zodat ze niet de drang voelen om te ontbijten. Een oplossing daarvoor kan zijn ’s avonds lichter te tafelen, daarna niet meer te knabbelen en meer tijd te maken voor een ontbijt. Een beetje vroeger opstaan, eerst een douche nemen en eventueel eerst wat lichte activiteiten verrichten, scherpt de honger.

Marleen Finoulst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content