Neem een vliegende start met een buitenlandse baan
Tijdens het blokken glijden de gedachten van menig laatstejaars al eens af naar een schitterende baan in het buitenland, maar bereid u dan minutieus voor.
1. VERRUIM UW WERKHORIZON
Arnaud (26) behaalde zijn masterdiploma in Finance aan ESCP Europe. Toen hij enkele maanden geleden uitkeek naar een eerste echte job, solliciteerde hij zowel in Londen als in Hongkong of Frankrijk. Uiteindelijk kwam hij in Genève terecht, waar hij nu aan de slag is als risk manager middle officer bij een bank. Het gaat weliswaar nog om een stage van zes maanden, maar met zijn loon komt hij in Genève vlot rond. En wat brengt de toekomst? “Ik zou graag in het buitenland werken, maar ik zie wel waar ik terechtkom. Onze generatie is overgeleverd aan de grillen van de arbeidsmarkt.”
2. AANVAARD ONVOORZIENE RISICO’S
Onvoorziene omstandigheden de baas kunnen en risico’s durven te nemen, zijn essentiële soft skills om het in het buitenland te maken. Thomas Deville ondervond het aan den lijve toen hij in 2008, op zijn vierentwintigste, naar Dubai trok als hr-manager van Degrémont — een dochterbedrijf van Suez dat zich toelegt op waterbehandeling: “Ik had het juiste profiel om de vele beproevingen te doorstaan, maar niet iedereen houdt stand in het Midden-Oosten.” Zijn eerste opdracht was een hr-afdeling oprichten in het kantoor van Dubai. Nadat hij een vijftiental mensen had aangeworven, moest hij al meteen een sociaal plan uitwerken, want Dubai kreunde onder de crisis. Wat later werd hij naar Qatar gestuurd, waar hij een vijftigtal expats uit India, Nepal en de Filipijnen onder zijn hoede kreeg. “Sommigen konden mijn vader wel zijn. Tijdens discussies ging het soms hard tegen hard.” Daarna kwam hij in Bahrein terecht, in volle Arabische lente. Het Saoedische leger patrouilleerde in de stad, telefoon en internet waren afgesloten. “In 48 uur heb ik negentig medewerkers geëvacueerd. Twee weken later onderhandelde ik over risicopremies om hen terug te halen”, vertelt Deville, die momenteel in Dubai aan de slag is als hr-directeur bij Hilti (4 miljard dollar omzet, 21.000 medewerkers).
3. KNOK VOOR EEN GOED AANBOD
Thomas Jacquet werkte eerst twee jaar bij EY in Parijs, voor hij het aanbod kreeg om naar Zwitserland te trekken. Momenteel is hij senior consultant financial services bij EY in Genève. “Mobiliteit moet je verdienen. Er zijn massa’s kandidaten voor zulke jobs”, weet de ingenieur.
4. INVESTEER IN JE INTERNATIONALE ROEPING
“Wij zien mensen die onvoorbereid aankomen, de eerste de beste job aannemen en een jaar of twee later een waardeloze ervaring op hun cv moeten zetten. Sommige grote bedrijven knappen daarop af”, zegt Jean-Christophe Murat, operationeel directeur bij Approach People, een rekruteringskantoor dat in verschillende Europese landen actief is. Zijn advies: “Bereid je vertrek goed voor en zoek van thuis uit naar werkaanbiedingen ter plaatse.” Probeer vooraf al contacten te leggen. Coralie Marti volgde het derde jaar Politieke Wetenschappen toen ze een stage van vijf maanden wist te versieren bij de gemeentelijke overheid van Mexico-Stad. Het jaar daarop kon ze er stage doen in een consultancybureau. Uiteindelijk werkte ze er drie jaar, nadat ze het laatste jaar van haar studie in Londen had afgewerkt. “Ik ben in contact gebleven met de directrice”, legt ze uit.
5. WEES NIET VOORINGENOMEN
Het lijkt voor de hand te liggen, maar toch lichten heel wat expats zich op voorhand niet genoeg in over het land waar ze naartoe trekken. Het loont zeker de moeite om praktische informatie op te zoeken op de website van economische missies, de Kamer van Koophandel of het ministerie van Buitenlandse Zaken. Soms kan het alumninetwerk van je school een waardevolle hulp betekenen.
6. BEHEER DE ADMINISTRATIEVE ROMPSLOMP
Sociale zekerheid, groepsverzekering, werkloosheidsverzekering… als je twintig bent, lijkt dat allemaal abstract en verwarrend. Helaas. “Het gebeurt geregeld dat een jonge werknemer ons drie dagen voor vertrekt opbelt, plots beseffend dat hij zonder enige sociale bescherming het vliegtuig opstapt”, vertelt Alexis de Saint-Albin, directeur internationale ontwikkeling van het Franse sociaal secretariaat Humanis. “Regel die zaken voor je vertrekt, want ter plaatse kost het meer: de verzekeraar zal je ervan verdenken dat je al ziek bent”, waarschuwt hij. “Een vaak voorkomende fout op fiscaal gebied is denken dat je niet langer belastingplichtig bent wanneer je je vaderland verlaat. Dat klopt niet. Als expat ben je gewoon een niet-residentiële inwoner”, zegt Jacques-Olivier Meyer, managing partner van Intelfi, een advieskantoor voor internationale personeelszaken. Voor Belgen die een loopbaan in het buitenland ambiëren, is www.socialezekerheid.be/burger een handige website, met veel praktische informatie en hulp om de administratieve rompslomp te beheren.
7. BEREID UW TERUGKEER GOED VOOR
Voor veel expats is terugkeren naar huis een harde dobber. De sneeuw, het gevoel ontworteld te zijn na meerdere jaren in het buitenland, het sombere klimaat. Vaak zit niemand op hen te wachten. “Terwijl je in het buitenland de rechterhand van de baas was, ben je in de hoofdzetel een nobody”, waarschuwt een specialist. De beste manier om uw terugkeer voor te bereiden, is niet alle banden met het thuisfront doorknippen en uw netwerk zorgvuldig onderhouden, zelfs vanop afstand. Geregeld uw LinkedIn-profiel of Twitter-account bijwerken en deelnemen aan onlinegespreksgroepen over uw vakgebied zorgt ervoor dat u niet helemaal onzichtbaar wordt.
ISABELLE HENNEBELLE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier